Zwalczanie chorób w uprawie jabłoni – Fontelis

29 Kwietnia 2019

Nieczęsto w ostatnim czasie pisaliśmy na temat preparatów przeznaczonych do stosowania w uprawach sadowniczych. Czas to zmienić. Tematem poniższego wpisu jest Fontelis 200 SC, czyli fungicyd stworzony z myślą o zwalczaniu chorób grzybowych w uprawie jabłoni.

Rejestracja Fontelisa pozwala na jego stosowanie w sadach jabłoniowych celem zapobieżenia wystąpieniu parcha jabłoni, mączniaka prawdziwego jabłoni oraz szarej pleśni. Środek ten można również stosować interwencyjnie we wczesnym stadium rozwoju choroby (jednak nie później niż 48 godzin po infekcji).

Parch, mączniak i pleśń

Zarówno parch jabłoni, jak i mączniak niekorzystnie wpływają na ogólny stan zaatakowanych drzew. Parch wyróżnia się tym, że porażone owoce tracą wartość handlową, przez co dochodzi do utraty plonu lub znacznej redukcji. Parchowi poświęciliśmy również jeden z wpisów styczniowych: “Parch jabłoni”. Mączniak jabłoni hamuje rozwój porażonych pąków, kwiatów, liści i pędów, co często skutkuje ich deformacją i zasychaniem. Oba grzyby w największym stopniu atakują liście, co ogranicza procesy fotosyntezy. Przyczyniają się także do słabszego zawiązywania pąków kwiatowych, ograniczenia wzrostu pędów i ogólnego osłabienia drzew, co wpływa na ich podatność na mróz. Na temat szarej pleśni pisaliśmy więcej w kontekście truskawek: “Szara pleśń, czyli morderca truskawek”.

Substancja i działanie

Substancją aktywną w przypadku Fontelisa jest pentiopirad (związek z grupy karboksyamidów), który uznawany jest za wyjątkowo skuteczną, grzybobójczą substancję czynną. Po aplikacji, substancja ta zakłóca i przerywa procesy zachodzące w mitochondriach komórek grzybów chorobotwórczych. Preparat działa kontaktowo, wgłębnie i lokalnie systemicznie, co oznacza, że ok. 20% preparatu pozostaje na powierzchni liścia, 75% jest wiązane z warstwą woskową liścia i ok. 5% środka penetruje miękisz liściowy.

Warunki stosowania

W przypadku zwalczania parcha i mączniaka jabłoni termin stosowania fungicydu to początek fazy rozwojowej BBCH 10 (wierzchołki liści wystają 10 mm powyżej łusek pąków) z zachowaniem karencji 21 dni przed zbiorem owoców. Planując zabieg w kontekście zwalczania szarej pleśni, oprysk należy wykonać od fazy pełni kwitnienia (przynajmniej 50% kwiatów otwartych) do fazy zasychania kwiatów, kiedy większość płatków opada (BBCH 65-67), zwłaszcza podczas deszczowej pogody. Można również Fontelisa stosować przed zbiorem w początkach dojrzewania owocu (BBCH 81), ale nie później niż 21 dni przed ich zbiorem.

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,75 l/ha. Z kolei zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania mieści się w przedziale od 0,5-0,75 l/ha. Wyższą z nich stosuje się w przypadku dużego nasilenia choroby.

Fontelis dobrze spisuje się w niskiej temperaturze 2℃, ale nie można stosować go w temperaturze powyżej 25℃. Po godzinie od wyschnięcia na liściach jest odporny na zmywanie deszczu. Producent nie zaleca stosowania go w mieszaninach ze środkami ochrony roślin zawierającymi kaptan jako substancje czynną.

Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.