Zaraza ziemniaka

18 Czerwca 2018

Choroba: zaraza ziemniaka

Agresor: Phytophthora infestans (Mont.) de Bary

Działanie: Patogen ten zimuje w postaci strzępek grzybni w bulwach i tkankach obumarłych części roślin. Wiosną są one źródłem infekcji pierwotnej. Przenoszone przez wiatr mogą być transportowane na odległość nawet 60 km. Rośliny atakowane są poprzez aparaty szparkowe, przetchlinki oraz rany w nadziemnych częściach pędu. Początkowo objawami są pojedyncze, żółtawe plamy, zwykle na wierzchołkach lub brzegach liści, które z czasem się powiększają. Wraz z postępowaniem choroby całe liście pokrywane są nekrotycznymi plamami o brunatno-brązowej barwie. W sytuacjach ekstremalnych cała nadziemna część rośliny jest w zasadzie niszczona przez chorobę.

Cel: Patogen najczęściej atakuje ziemniaki i pomidory. Znacznie rzadziej inne rośliny z rodziny psiankowatych.

Zniszczenia: Główny problem związany z atakiem patogena to zmniejszenie powierzchni asymilacyjnej liści. Ogranicza w ten sposób rozwój rośliny, a w konsekwencji wpływa dramatycznie na obniżeniu jakości oraz ilości plonu.

Warunki sprzyjające: Rozwój patogenu najszybciej odbywa się przy temperaturze 21 °C, ale może odbywać się w zakresie temperatur od 10 do 29 °C. Choroba najszybciej rozwija się również w warunkach wysokiej wilgotności. Sprzyjają jej długotrwałe opady deszczu oraz długo zalegające mgły.

Poziom zagrożenia: Jedno źródło infekcji pierwotnej może wywołać epidemię zarazy na powierzchni około 100 ha. Starty wywoływane porażeniem zarazą ziemniaka szacuje się na poziomie 20-50%. Na plantacjach niechronionych chemicznie i w przypadku wczesnego wystąpienia objawów straty mogą dochodzić do 70% a w skrajnych przypadkach do 100% spodziewanego plonu. Dr Barbara Sawicka w swojej pracy "Terminy pojawiania się i rozwoju Phytophthotra infestans (Mont.) de Bary w zmiennych warunkach pola uprawnego" informuje, że w skali świata zaraza ziemniaka prowadzi do utraty 8-10% plonu. W Polsce, przy ochronie jedynie 40% powierzchni plantacji średnie straty plonu to 20-25%. W "Genome sequence and analysis of the Irish potato famine pathogen Phytophthora infestans." można przeczytać, że globalne straty w uprawach ziemniaka szacuje się na 6,7 mld USD rocznie.

Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.