Zdrowy rzepak z zaprawionych nasion – ochrona przed szkodnikami i chorobami

13 Lipca 2021

Zdrowy rzepak z zaprawionych nasion – ochrona przed szkodnikami i chorobami

Pojawiające się w okresie wschodów rzepaku szkodniki i choroby istotnie wpływają na wielkość plonu rzepaku ozimego. Najlepszym sposobem ograniczania strat w pierwszych fazach wzrostu roślin jest stosowanie zapraw nasiennych.

Zwalczanie szkodników i chorób rzepaku ozimego jest niezbędnym warunkiem uzyskania wysokich i wyrównanych plonów. Rzepak ozimy na wszystkich etapach rozwoju atakowany jest przez liczne szkodniki i choroby, a nierzadko okres ich największej szkodliwości przypada na fazę wschodów.

Szkodniki i choroby rzepaku 

Głównie z uwagi na zmiany klimatu i uproszczenia uprawy w okresie jesiennego rozwoju rzepaku największe zagrożenie w ostatnich latach stanowią przede wszystkim śmietka kapuściana oraz mszyce – wektory wirusów TuYV wywołujących żółtaczkę rzepy. Potencjalnie duże uszkodzenia mogą także powodować inne szkodniki, takie jak pchełka rzepakowa i pchełki ziemne, chowacz galasówek, gnatarz rzepakowiec, tantniś krzyżowiaczek, a także szkodniki glebowe – głównie rolnice, drutowce i lenie. W tym okresie obserwujemy również objawy porażenia przez liczne patogeny. Należą do nich sprawcy zgorzeli siewek, mącznika rzekomego, suchej zgnilizny kapustnych, czerni krzyżowych i innych. Żerowanie szkodników i uszkodzenia przez organizmy chorobotwórcze powodują, że rośliny są osłabione i nieprawidłowo wykształcone, przez co są bardziej narażone na niekorzystne warunki klimatyczne w okresie zimy i wczesnej wiosny. Pośrednio i bezpośrednio wpływa to na przerzedzenie plantacji, co przekłada się na redukcję plonu nasion.

Sucha zgnilizna kapustnych; Fot. Przemysław Strażyński

Działanie prośrodowiskowe

Zaprawianie materiału siewnego jest najbardziej skuteczną metodą ochrony przed agrofagami w początkowych fazach rozwoju roślin, czyli w okresie największego narażenia na niekorzystne czynniki środowiskowe. Z punktu widzenia ochrony integrowanej taka forma ochrony zasiewów jest o wiele bezpieczniejsza dla środowiska od serii zabiegów nalistnych, ponieważ substancja czynna zawarta w zaprawie krąży wraz z sokami w całej roślinie oraz w pewnej jej części – w strefie okołokorzeniowej w glebie i nie marnuje się na całej powierzchni...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.