Zaprawianie ziarna zbóż chroni przed chorobami

22 Września 2021

Zaprawianie ziarna zbóż chroni przed chorobami 

Zaprawianie ziarna zbóż jest zabiegiem obligatoryjnym w produkcji roślinnej. Zboża ozime od wschodów atakowane są przez szereg patogenów chorobotwórczych, które mogą znajdować się w glebie oraz ziarnie. Niektóre z nich zwalczyć można tylko przy użyciu zapraw.

Przy użyciu zapraw zwalczać można szereg niebezpiecznych chorób zbóż: śnieć cuchnącą pszenicy, śnieć gładką pszenicy, śnieć karłową, pleśń śniegową, zgorzel siewek, głownię pylącą pszenicy, pasiastość liści jęczmienia, głownię zwartą jęczmienia, głownię pylącą jęczmienia, głownię źdźbłową żyta, ostrą plamistość oczkową.

Śnieć cuchnąca pszenicy 

Śnieć cuchnąca pszenicy (sprawca: Tilletia tritici) objawy daje po wykłoszeniu. Na skutek porażenia rośliny chore są na ogół o 1/3 niższe od zdrowych, sinozielone, nieco srebrzyste. W miarę dojrzewania kłosy stają się rozpierzchłe, sztywne i się nie pochylają pod ciężarem ziarna. W zaatakowanych kłosach ziarniaki są pękate, krótkie, lekkie, wypełnione brunatną mazią o śledziowatym zapachu, który przy silnym porażeniu (całe kłosy) jest wyczuwalny na plantacji. Chore rośliny rozwijają się i dojrzewają, ale nie wydają plonu. Wysoka szkodliwość wiąże się z zanieczyszczeniem powierzchni zdrowych ziarniaków przez Tilletia tritici. Ich wykorzystanie do siewu bez zastosowania zapraw powoduje dalsze rozprzestrzenianie się choroby. Śnieć cuchnąca pszenicy rozwija się podczas kiełkowania w szerokim zakresie temperatur (0-30°C), ale najszybciej przy 5-10°C.

Podobne objawy wywołuje grzyb Tilletia controversa – sprawca śnieci karłowej pszenicy.Po wykłoszeniu wnętrze ziarniaków wypełnia brunatnoczarny pył (teliospory). Źdźbła chorych roślin są zazwyczaj o 1/2 krótsze od zdrowych. Przy infekcji śniecią karłową pszenicy krzewienie roślin jest większe niż przy śnieci cuchnącej pszenicy.

Głownia pyląca

W pszenicy sprawcą głowni pylącej jest grzyb Ustilago tritici, w jęczmieniu – Ustilago nuda. Objawy choroby uwidaczniają się w momencie kłoszenia zbóż, gdy z porażonych roślin wydostają się ciemnobrunatne kłosy. Chore rośliny rozwijają się, ale nie wydają plonu. Ciemne kłosy w łanie ocierają się o zdrowe i teliospory (ciemny pył) przedostają się na zielone rośliny. Grzyb wnika do wnętrza kwitnących kłosów i zasiedla rozwijające się ziarniaki. Przenosi się dalej z ziarnem. Grzybnia rozpoczyna rozwój podczas kiełkowania, najsilniej w czasie ciepłej i wilgotnej pogody, przy temperaturze 16-22°C. 

Głownia pyląca pszenicy (Ustilago...
Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.