Zagrożenia w czasie kwitnienia rzepaku

28 Maja 2021

Zagrożenia w czasie kwitnienia rzepaku

Rzepakowi w okresie około kwitnienia zagrażają różne choroby, w tym głównie zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych i szara pleśń. Nalatują na niego także szkodniki: słodyszek rzepakowy i chowacz podobnik.

Słodyszek rzepakowy

Jest to najbardziej niebezpiecznym szkodnikiem rzepaku w okresie okołokwitnieniowym i największe zagrożenie stanowi w fazie zielonego pąka. Na skutek żerowania pąki nie zakwitają. W pełni kwitnienia słodyszek rzepakowy nie wyrządza już tak drastycznych szkód. Jego obecność oznacza przede wszystkim mniej pyłku dla zapylaczy. Nalot szkodnika uzależniony jest od warunków pogodowych. Najczęściej rozciągnięty jest w czasie, trwa kilkanaście tygodni (od połowy marca do początku maja). Do kontroli liczebności szkodników wykorzystuje się żółte naczynia, a ich systematyczny monitoring pozwala wyznaczyć odpowiedni moment na zabieg zwalczania.

Próg ekonomicznej szkodliwości słodyszka rzepakowego (wg IOR):

- w fazie zwartego kwiatostanu (BBCH 50-52) to 1-2 chrząszcze na roślinie;

- w fazie luźnego kwiatostanu (BBCH 55-59) 3-5 chrząszczy na roślinie.

Chowacz podobnik

To niewielki (2,5-3 mm) czarny chrząszcz, który nalatuje w okresie tworzenia się pąków kwiatowych, gdy temperatura osiąga około 13°C. Wówczas chrząszcze pojawiają się na polach rzepaku, gdzie prowadzą krótki żer uzupełniający. Następnie samice składają jaja (po 1 do 1 łuszczyny), z których ok. 9 dni później wylęgają się szkodliwe larwy, żywiące się nasionami. Jedna larwa zjada zazwyczaj kilka nasion, powodując przedwczesne żółknięcie i lekkie zdeformowanie łuszczyn. Uszkodzenia po chowaczu podobniku są na ogół widoczne dopiero, gdy larwa opuści łuszczynę. Wydrążone otwory w łuszczynach ułatwiają złożenie jaj pryszczarkowi kapustnikowi. Muchówka dostaje się przez nie do wnętrza łuszczyn, gdzie samica składa jaja.

Próg ekonomicznej szkodliwości dla chowacza podobnika (wg IOR):

- przed kwitnieniem rzepaku (do BBCH 60) średnio 1 chrząszcz na 1 roślinie;

- kwitnienie rzepaku (od BBCH 60) w rejonie słabego występowania pryszczarka kapustnika to 1 chrząszcz na 1 roślinie, a w rejonie...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.