Wtórne infekcje parcha i mączniaka w sadach jabłoniowych

26 Lipca 2021

Mączniak i parch w sadach jabłoniowych

Spośród wielu chorób pojawiających się w uprawach jabłoni na szczególną uwagę zasługują mączniak oraz parch, ponieważ przy silnej infekcji znacznie osłabiają rośliny i obniżają plon. Bezwzględnie należy wdrożyć szczegółowy monitoring sadów na obecność tych chorób.

Uprawom jabłoni w Polsce zagraża wiele organizmów szkodliwych, stąd też rośliny te są zaliczane do najintensywniej chronionych. Pozwala to spełnić surowe wymagania co do wysokości oraz jakości plonu. Spośród wielu chorób pojawiających się w uprawach jabłoni na szczególną uwagę zasługują dwie: mączniak wywoływany przez grzyb Podosphaera leucotricha oraz parch, którego sprawcą jest grzyb Venturia inaequalis. W sprzyjających warunkach pogodowych obie choroby mogą się pojawić licznie, obniżając plon, w tym osłabiając całe rośliny. Pojaw i nasilenie występowania mączniaka i parcha jabłoni są związane z wieloma czynnikami, m.in. przebiegiem pogody zimą i w sezonie wegetacyjnym, podatnością odmiany, wiekiem rośliny, siłą wzrostu roślin i stosowanym programem zwalczania.

Wczesna ochrona – profilaktyka

W ochronie sadu przed wymienionymi chorobami kluczowe znaczenie ma monitoring i wykrycie pierwszych objawów chorobowych, tudzież tzw. profilaktyka, czyli wyprzedzanie pewnych zdarzeń w oparciu o własną wiedzę, analizę sytuacji, znajomość okoliczności pogodowych, ale i choćby historię fitosanitarną uprawy z poprzednich sezonów. Doskonale wiadomo bowiem, że oba gatunki grzybów szybko się rozwijają w warunkach im sprzyjających. Po infekcji pierwotnej, która ma miejsce od wiosny, grzyby pozostają na roślinie, a ich zarodniki mogą być nanoszone na uprawy głównie przez wiatr. Są one odpowiedzialne za tzw. infekcje wtórne. To z tego powodu walka z chorobami musi być wykonywana na bieżąco, tak aby nie dopuścić do powstania uszkodzeń o znaczeniu ekonomicznym, które sprawią, że plon będzie niższy i gorszy jakościowo.

Infekcje wtórne parcha i mączniaka

Infekcjom wtórnym obu patogenów sprzyja nie tylko pogoda, ale i wcześniej wykonane zabiegi ochronne. Im były staranniej wykonane i w optymalnym terminie, tym mniejsze zagrożenie. Trzeba jednak wiedzieć, że mikroskopijnej wielkości zarodników nie da się ot tak powstrzymać, stąd zawsze znajdą się źródła ich uwalniania – jak nie własny sad, gdzie część populacji grzyba przetrwała wcześniejsze zabiegi, to jego bezpośrednia okolica w postaci innych nasadzeń jabłoni, gdzie np. zaniedbano kompleksową ochronę. W trakcie infekcji wtórnych mączniaka najłatwiej porażane są młode przyrosty, gdy w okresie lata rośliny nadal przyrastają wegetatywnie. Grzyb wówczas lokuje się w młodych tkankach. Nie musi być opadów deszczu....

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.