Wczesna ochrona zbóż przed chorobami, czyli zabieg T-0

1 Listopada 2021

Wczesna ochrona zbóż przed chorobami, czyli zabieg T-0

W czasie jesiennej wegetacji zbóż coraz częściej zachodzi potrzeba wykonania zabiegu przy użyciu środka grzybobójczego. Producenci rolni nie zawsze są zorientowani, że można go przeprowadzić w tym okresie. W artykule podajemy wskazówki pomocne przy wykonywaniu jesiennego zabiegu zwalczającego grzyby chorobotwórcze – sprawców chorób. 

Zabieg jesiennej ochrony przed chorobami wykonywany jest głównie na plantacjach jęczmienia, który w warunkach przedłużającej się jesieni bujnie się rozwija. Czasami dotyczyć może wcześnie wysianych intensywnie uprawianych pszenic, co oznacza konieczność zastosowania ochrony fungicydowej. Dobrze rozwinięte korzenie i część nadziemną (liście) mają rośliny zdrowe, wolne od patogenów. W przypadku wystąpienia niskich temperatur są w stanie lepiej przetrwać zimę, aby wiosną, gdy tylko jest to możliwe, rozpocząć wegetację.

Najgroźniejsze choroby jesienią

W okresie jesiennym szczególną uwagę należy zwrócić na obecność sprawców takich chorób na liściach pszenicy jak: mączniak prawdziwy zbóż i traw, septorioza paskowana liści pszenicy, rdza brunatna liści i rdza żółta zbóż i traw. Z kolei na liściach jęczmienia czasami nawet w dużym nasileniu obserwować można objawy wywołane przez sprawców plamistości siatkowej, mączniaka prawdziwego zbóż i traw oraz rynchosporiozy. Wymienione wyżej gatunki są również często zasiedlane przez mszyce, które są wektorami wirusów karłowatości jęczmienia. Rozwój grzybów jest masowy, gdy w okresie kalendarzowej jesieni i początku zimy panują temperatury wyższe od wieloletnich, a wilgotność powietrza i gleby jest wysoka. Prawidłowe rozpoznanie ww. sprawców chorób gwarantuje odpowiedni wybór substancji czynnej, która w skuteczny sposób ograniczy rozwój sprawców chorób.

Identyfikacja chorób zbóż

Przy weryfikacji tego, co widoczne jest na liściach zbóż, warto posłużyć się stosownym atlasem chorób roślin. Dzięki temu potwierdzić można objawy powodowane przez sprawców chorób i przyporządkować je jednostkom chorobowym. W przypadku mączniaka prawdziwego zbóż i traw są to poduszeczki grzybni powietrznej o białej barwie, a w przypadku rdzy brunatnej i żółtej – skupiska uredospor w postaci brązowordzawych poduszeczek rozmieszczonych na powierzchni blaszek liściowych. Objawy rynchosporiozy zbóż widoczne są na liściach. Obserwuje się soczewkowate, romboidalne plamy, niekiedy o nieregularnym kształcie, które wraz z rozwojem choroby i roślin przybierają barwę jasnobrązową. Na plantacjach żyta i pszenżyta wokół plam występuje jasna obwódka, która u jęczmienia jest brązowa. Rośliny jęczmienia porażone przez plamistość siatkową jęczmienia posiadają na liściach początkowo brunatne plamki, które z czasem się powiększają (objawy typu spot – drobne kreseczki). Typowe...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.