Uwaga(!) – czas na skrzypionki

6 Lipca 2020

Skrzypionki w zbożach to ogromny problem, szczególnie w latach sprzyjających rozwojowi i budowaniu licznych populacji owadów, w tym szkodliwych. Wielu producentów zbóż zwleka z zabiegiem zwalczającym, ale wchodzimy w fazę, gdy można już go wykonać licząc na wysoką skuteczność.

Zwłoka w zwalczaniu skrzypionek często wynika z faktu, iż pojawiają się one w łanach zbóż sukcesywnie od końca kwietnia. Po żerowaniu uzupełniającym na trawach dorosłe osobniki przelatują wiosną na zboża (zarówno ozime, jak i jare), gdzie jeszcze przez pewien czas żerują na liściach, jednak nie ma to znaczenia gospodarczego.

Dożywione chrząszcze kopulują, po czym samice przystępują do składania jaj na liściach, co trwać może do końca czerwca. Długość rozwoju embrionalnego zależy od temperatury otoczenia, im cieplej tym przebiega on szybciej, generalnie 7–14 dni.

Larwy od razu po wylęgu zaczynają żerować – zjadają górną skórkę liścia i miękisz, pozostawiając dolną skórkę.

Objawy żerowania larw skrzypionek

Ubytki tkanki są bardzo duże i powodują poważne straty ekonomiczne – znaczne zmniejszenie plonu oraz pogorszenie jego jakości biologicznej i użytkowej.

Obecnie sytuacja związana...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.