Rozkruszki, czyli groźne szkodniki magazynowe

26 Stycznia 2023

Rozkruszki występują na całym świecie, wszędzie tam, gdzie żyje człowiek i gdzie magazynowane są zapasy żywności i płody rolne. Są najpospolitszymi szkodnikami w krajach o klimacie umiarkowanym i wilgotnym, m.in. w Polsce. Zasiedlają przechowalnie zbóż i nasion różnych roślin, magazyny zielarskie i przetworów mącznych, a także wytwórnie pasz.

Charakterystyka

To niewielkie pajęczaki o gryzących aparatach gębowych. Rozkruszki mają około 0,4 mm długości i kolor jasno-beżowy (często z odcieniem fiołkowym). Podobnie jak pająki mają 4 pary nóg.

Liczebność rozkruszków w produktach bywa bardzo różna i może wynosić tysiące osobników w 1 kg produktu.

Każdy gatunek ma nieco odmienne wymagania pokarmowe i siedliskowe. W towarach gruboziarnistych występują owłosione roztoczki i rozkruszek drobny. Natomiast w towarach drobnoziarnistych pospolity jest rozkruszek mączny i roztoczek suszowy.

Szkodliwość

W magazynach zielarskich masowe rozmnażanie się rozkruszków następuje jesienią i trwa aż do stycznia, czyli właśnie teraz. Pajęczaki żerują na wszystkich produktach, które rozkruszają, stopniowo zamieniając je w pył. W produktach gruboziarnistych żerują w całej masie pryzmy lub worka. Z kolei w produktach sypkich – tylko w wilgotnej warstwie powierzchniowej.

Niosą również zagrożenie dla zdrowia. Ich chitynowy pancerzyk i ostre szczecinki uszkadzają ścianki jelit. Powodują stany zapalne przewodu pokarmowego i alergie. Co więcej przenoszą bakterie chorobotwórcze (np. pałeczki Salmonella) i zarodniki pleśni toksynotwórczych.

Rozkruszki rozmnażają się w resztkach produktów, ale również w szczelinach podłóg, ścian, czy urządzeń. A także w pajęczynach i kurzu. Roztocza te przenoszone są przez ludzi na butach czy ubraniu, a także przez gryzonie i owady.

Profilaktyka

Pierwsza kwestia to kontrola produktów przed złożeniem w magazynie. Sam magazyn i produkty należy utrzymywać w warunkach higienicznych. Przez cały okres magazynowania sprawdzać i notować temperaturę oraz wilgotność produktów.

Ziarno zbóż oraz nasiona należy przechowywać po uprzednim oczyszczeniu. Bez piasku, kurzu, czy nasion chwastów. Przed składowaniem produkty należy przesuszyć i utrzymywać w niskiej wilgotności i temperaturze.

Zarówno piasek, kurz, jak i nasiona chwastów zajmują przestrzeń międzyziarnową utrudniając tym samym cyrkulację powietrza. Ziarno szybciej psuje się i panują świetne warunki do rozwoju rozkruszków.

Szkodliwość tych pajęczaków można zmniejszyć poprzez regularne usuwanie odpadków i śmieci. Worki należy trzepać i poddawać dezynsekcji. Maszyny wielokrotnie używane, narzędzia i środki transportu również należy czyścić.

Najnowsze artykuły

Jak przechować warzywa zimą bez strat?

Chcąc korzystać z warzyw świeżych w okresie zimy, należy zadbać o zabezpieczenie rezerw, które po zbiorze kierowane są do przechowywania.

8 Grudnia 2024

RSM zimą – prawidłowe przechowywanie

RSM w okresie zimy pod wpływem niskich temperatur będzie ulegał krystalizacji. Ponadto zbiorniki, w których przechowywany jest nawóz, narażone są na działanie korozji. Podpowiadamy, czy można ograniczyć te procesy.

7 Grudnia 2024

Konserwacja i przechowywanie maszyn rolniczych przed „snem zimowym”

Maszyny rolnicze po zakończeniu prac polowych powinny ponadto, być poddane przeglądowi technicznemu, w celu określenia ichstanu. Wskazane jest, aby taki przegląd przeprowadzić bezpośrednio po zakończeniu określonych prac daną maszyną, gdyż wtedy najlepiej pamiętamy, jakie zespoły robocze ostatnio nie funkcjonowały prawidłowo. Na pewno  nie powinien tych prac przeglądowych i konserwacyjnych pozostawiać do następnego sezonu. Najczęściej maszyny rolnicze stosowane w produkcji roślinnej, użytkowane są w ciągu roku przez krótki okres - kilku czy kilkunastu dni.

5 Grudnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.