Nicienie w produkcji ziemniaków – najbardziej szkodliwe gatunki

29 Marca 2021

dr Grzegorz Gryń, IHAR-PIB

Do najważniejszych nicieni w uprawie ziemniaków należą endopasożyty osiadłe, reprezentowane przez mątwiki i guzaki oraz wolno żyjące niszczyki.

Ziemniaki są atakowane przez szereg agrofagów. Poważne zagrożenie dla upraw ziemniaka stanowią nicienie. Straty w wyniku ich pasożytowania na roślinach wynikać mogą z działania bezpośredniego lub pośredniego nicienia. Bezpośrednie działanie nicieni w wyniku ich żerowania na korzeniach przejawia się zahamowaniem wzrostu i deformacją systemu korzeniowego, co prowadzi do spadku plonowania roślin i pogorszenia jakości handlowej bulw ziemniaka. Pośrednie straty wynikają z przenoszenia przez szkodniki mikroorganizmów wywołujących choroby lub powodowania mechanicznych uszkodzeń tkanek roślin, przez które inne czynniki chorobotwórcze mogą wnikać do wnętrza rośliny. W przypadku nicieni kwarantannowych straty ekonomiczne wynikają również z następstw wprowadzenia kwarantanny w miejscu produkcji ziemniaków.

Mątwik ziemniaczany (Globodera rostochiensis) powoduje obecnie największe straty ekonomiczne w Polsce. Obecność mątwika agresywnego – gatunku zbliżonego do mątwika ziemniaczanego – nie jest w kraju obecnie stwierdzona. Rośliną żywicielską dla obu gatunków mątwika jest przede wszystkim ziemniak. Nicienie mogą jednak żerować również na pomidorze, bakłażanie oraz kilku gatunkach chwastów (głównie z rodziny psiankowatych). Mątwiki tworzą cysty, wewnątrz których znajdują się jaja i larwy. W tej postaci, przy braku rośliny żywicielskiej, larwy mątwika mogą przetrwać nawet 20 lat, zachowując zdolność inwazyjną. W jednej cyście może się znajdować do 500 jaj. Głównym źródłem rozprzestrzeniania się mątwika na nowe pola jest...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.