O tym jak ważny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin jest odpowiedni odczyn gleby wie niemal każdy, kto ma jakikolwiek związek z uprawą. Przez odpowiedni odczyn rozumiemy taki, który poprawi właściwości sorpcyjne i retencyjne gleby, pozwoli roślinom na harmonijny wzrost przez bezproblemowe przyswajanie składników odżywczych. Dla zdecydowanej większości upraw naszego klimatu taki odczyn to zbliżony do obojętnego, czyli pH 6,5-7,2.
Proces zakwaszania jest w pewnym stopniu naturalny, wpływ na niego ma min. (choć to nie oczywiste) przewaga opadów nad parowaniem. Wtedy to składniki zasadowe jak np. Ca i Mg wymywane są w głąb a ich miejsce zajmują kationy wodorowe.
Nawozy do odkwaszania gleb to przede wszystkim nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe. Surowce, które głównie wykorzystywane są do produkcji nawozów odkwaszających to skały węglanowe, wapniowe i wapniowo-magnezowe oraz znajdujące się w południowych i południowo-zachodnich regionach kraju dolomity. Najczęściej produkcja takich nawozów polega na rozdrabnianiu skał, lecz niekiedy należy zastosować obróbkę termiczną.
Wyróżniane są trzy formy wapnia stosowanego do nawożenia: węglanową, tlenkową, wodorotlenkową i krzemianową.
Do odkwaszania gleb stosuje się również nawozy wapniowe lub wapniowo-magnezowe, które są produktami ubocznymi różnych gałęzi przemysłu. W ogólnym bilansie stosowanych nawozów do odkwaszania udział tego typu nawozów może przekręcać nawet 30 %....