Nawozy do odkwaszania gleb

6 Marca 2020

O tym jak ważny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin jest odpowiedni odczyn gleby wie niemal każdy, kto ma jakikolwiek związek z uprawą. Przez odpowiedni odczyn rozumiemy taki, który poprawi właściwości sorpcyjne i retencyjne gleby, pozwoli roślinom na harmonijny wzrost przez bezproblemowe przyswajanie składników odżywczych. Dla zdecydowanej większości upraw naszego klimatu taki odczyn to zbliżony do obojętnego, czyli pH 6,5-7,2. 

Proces zakwaszania jest w pewnym stopniu naturalny, wpływ na niego ma min. (choć to nie oczywiste) przewaga opadów nad parowaniem. Wtedy to składniki zasadowe jak np. Ca i Mg wymywane są w głąb a ich miejsce zajmują kationy wodorowe. 

Nawozy do odkwaszania gleb to przede wszystkim nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe. Surowce, które głównie wykorzystywane są do produkcji nawozów odkwaszających to skały węglanowe, wapniowe i wapniowo-magnezowe oraz znajdujące się w południowych i południowo-zachodnich regionach kraju dolomity. Najczęściej produkcja takich nawozów polega na rozdrabnianiu skał, lecz niekiedy należy zastosować obróbkę termiczną.

Wyróżniane są trzy formy wapnia stosowanego do nawożenia: węglanową, tlenkową, wodorotlenkową i krzemianową.

Do odkwaszania gleb stosuje się również nawozy wapniowe lub wapniowo-magnezowe, które są produktami ubocznymi różnych gałęzi przemysłu. W ogólnym bilansie stosowanych nawozów do odkwaszania udział tego typu nawozów może przekręcać nawet 30 %....

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.