Nawożenie azotowe zbóż i rzepaku - najważniejsze informacje

23 Lutego 2021

O nawożeniu azotowym rozmawiamy co roku, i mimo że jest to popularny temat, to dobrze jest przypomnieć sobie najważniejsze informacje. W tym m.in te związane z nowelizacją prawa azotowego, czy czysto techniczne informacje, jak działają poszczególne formy azotu dostępne w popularnych nawozach. 

W tym odcinku dowiecie się: 

  • podstaw związanych z nowelizacją prawa azotowego 
  • charakterystyka formy amonowej, azotanowej oraz amidowej (01:50​) 
  • rola innych makroskładników, tj. siarka i magnez w gospodarce azotem (03:52​) 
  • jakie są krytyczne fazy zapotrzebowania na azot przez zboża i rzepak ozimy (04:53​) 
  • praktyczne podejście do nawożenia naszego gościa, Tomka spod Uniejowa (05:31​) 

Zapraszamy na nasz Kanał na YouTube - włączcie subskrybcję, aby nie przegapić kolejnych, wartościowych treści! Zachęcamy też do pisania komentarzy i dzielenia się swoimi doświadczeniami w kontekście pierwszych dawek azotu w oziminach. Jeżeli spodobał się materiał - lajk mile widziany :)

Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.