Najważniejsze szkodniki nadziemnych części buraka cukrowego

13 Czerwca 2021

Najważniejsze szkodniki nadziemnych części buraka cukrowego

Burak cukrowy jest rośliną żywicielską dla wielu gatunków szkodników. Uszkadzają one rośliny we wszystkich fazach wzrostu, od wschodów aż do zbiorów.

Pchełki w buraku

W efekcie zakazu stosowania neonikotynoidów znacząco wzrosło zagrożenie ze strony szkodników w fazie wschodów buraka cukrowego. Jako pierwsza wschodzące buraki atakuje pchełka. To niewielki, czarno zabarwiony owad o połyskujących metalicznie pokrywach, szybko przemieszczający się dzięki umiejętności skakania. Zimujące dorosłe osobniki pojawiają się w momencie, gdy burak jest w fazie liścieni i pierwszych par liści właściwych. Objawy żerowania to charakterystyczne zatokowe uszkodzenia oraz wygryzione w miękiszu dziurki. Rzadko kiedy szkody są na tyle poważne, by zagrozić plantacji, jednak w przypadku masowego wystąpienia szkodnika może dojść do spowolnienia wzrostu roślin. Obecnie do ochrony przed pchełką są dopuszczone preparaty zawierające teflutrynę i deltametrynę.

Próg ekonomicznej szkodliwości pchełki:

  • 5-10 chrząszczy na 1 m2 od momentu wschodów do fazy dwóch par liści.
Pchełka burakowa. Fot. Jacek Piszczek

Śmietka ćwiklana

Kolejnym znaczącym szkodnikiem wschodów jest śmietka. Dorosłe muchy pierwszego pokolenia nalatują na plantacje zwykle na początku maja. Składają na dolnej stronie liści po kilka białych, podłużnych, ułożonych równolegle jaj, o długości około 1 mm. Wykluwające się larwy wgryzają się w miękisz i żerując, tworzą w nim charakterystyczne tunele. Podobnie jak w przypadku pchełki, rzadko kiedy powodują znaczne straty, jednak mogą spowolnić wzrost roślin i ograniczyć powierzchnię asymilacyjną liści. Niekiedy pod koniec lata obserwowane są uszkodzenia powodowane przez kolejne pokolenie owada. Do ochrony przed śmietką obecnie zarejestrowane są jedynie preparaty zawierające deltametrytnę. Ta substancja czynna nie jest skuteczna w temperaturach powyżej 20°C. Jednocześnie, nie mając zdolności do systemicznego przenikania tkanek, ma ograniczone działanie na żerujące w miękiszu larwy.

Próg ekonomicznej szkodliwości śmietki:

  • 4 jaja lub miny/roślinę w fazie dwóch liści;
  • 8 jaj lub min/roślinę w fazie czterech liści;
  • >20 jaj lub min/roślinę w fazie sześciu liści.
Złoże jaj śmietki. Fot. Jacek Piszczek

Szarek komośnik

Szarek komośnik występuje lokalnie na południowym wschodzie Polski i w centrum kraju. To duży chrząszcz (do 1,6 cm...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.