Mapa temperatury gleby 2020 – kiedy siać kukurydzę?

4 Marca 2019

Wzorem lat ubiegłych oddajemy w Wam ręce narzędzie, które wspomoże decyzje dotyczącą wybrania odpowiedniego terminu siewu kukurydzy. Mowa o aktualizowanej codziennie mapie temperatury gleby. Każdego roku, gdy rozpoczyna się kwiecień wielu farmerów zadaje sobie pytanie: "czy to już czas na siew kukurydzy?". Aby prawidłowo odpowiedzieć na pytanie musimy przedstawić kilka faktów.

Siew kukurydzy – temperatura, głębokość i gleba

Siew jest ważny. Kukurydza jest rośliną ciepłolubną o dość długiej wegetacji – dlatego zapewnienie jej optymalnego terminu siewu w idealne warunki glebowe stanowi nie lada wyzwanie dla rolników i ma znaczący wpływ na plon końcowy.

Dent czy flint? Odmiany kukurydzy z ziarnem typu DENT (pot. koński ząb) – potrzebują minimum 8 °C (zalecane 10 °C) na głębokości siewu by prawidłowo rozpocząć kiełkowanie. Odmiany kukurydzy z ziarnem typy FLINT – potrzebują około 6-7°C na głębokości siewu do kiełkowania.

Głębokość siewu, a typ gleby. Stosując pewne uproszczenie można powiedzieć, że z uwagi na fakt, iż gleba lekka jest bardzo podatna na przesuszanie – zalecana głębokość siewu na takim stanowisku to 5-6 cm. Z kolei gleba ciężka, dłużej trzyma wilgoć, ale też dłużej nagrzewa się. Dlatego zalecana głębokość siewu na tego typu stanowiskach to ok. 3-4 cm. Zawsze trzeba brać pod uwagę wilgotność naszych pól. Więcej informacji na temat siewu kukurydzy we wpisie "Jak ważny jest prawidłowy wysiew kukurydzy?".

Wskaźniki fenologiczne. Naturalnymi wskaźnikami rozpoczęcia siewu są kwitnienie mniszka lekarskiego (pot. mleczu) czy też wczesnych czereśni.

Zielona ikona oznacza optymalne warunki do siewu kukurydzy.

Siew kukurydzy. Fot. Marcin Jezierski

Mapa temperatury gleby dostępna jest dla zalogowanych użytkowników e-pole i dostępna jest pod tym adresem: Mapa temperatury gleby

Jak korzystać z mapy?

Utworzyliśmy w Polsce 9 lokalizacji, w których codziennie rano dokonywany jest pomiar temperatury na głębokości 5 cm gruntu ornego.  Wybierając najbliższą dla siebie lokalizację otrzymacie Państwo szereg ważnych informacji. Mowa o tym, czy pomiar dokonywany jest na lekkiej czy ciężkiej glebie, jak kształtuje się temperatura w okresie czasu, kiedy dokonany był pomiar oraz oczywiście jaka jest wartość temperatury na wspomnianej głębokości. Będziemy informować również, czy zauważono w danej lokalizacji któryś ze wskaźników fenologicznych.

Ważne. Lokalizacja na mapie podana jest w przybliżeniu. Nie odnosi się do konkretnego punktu pomiaru lub pola.

  • Wskaźnik szary – temperatura (na głębokości siewu) poniżej 8°C – siew w danej lokalizacji niewskazany
  • Wskaźnik zielony – temperatura (na głębokości siewu) równa lub większa od 8°C – w danej lokalizacji siew możliwy (wskaźnik zielony daje jedynie sygnał, aby sprawdzić we własnym gospodarstwie temperaturę oraz wilgotność gleby i samodzielnie podjąć decyzję dotyczącą siewu).

Celem siewu jest zapewnienie roślinie szybkich, równomiernych i wyrównanych wschodów. Wydłużenie wschodów, różnica w rozwoju każdej pojedynczej rośliny ma znaczący wpływ na dalszy jej rozwój, a finalnie na plon.

Tak badamy temperaturę gleby. Fot. Marcin Jezierski
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.