Łamliwość podstawy źdźbła – choroby w zbożach

11 Maja 2016

Łamliwość podstawy źdźbła

Agresor: Pseudocercosporella herpotrichoides

Cel: pszenica, ale również pszenżyto, jęczmień ozimy, żyto ozime i mniejszym zakresie zboża jare (mniejsze znaczenie ekonomiczne);

Zniszczenia: przy powierzchni gleby dobrze widoczne pękające jasnobrązowe plamy o eliptycznym kształcie, wyraźnie odgraniczone od reszty źdźbła; we wnętrzu powstaje watowata grzybnia, powodująca zmurszenie podstawy źdźbła; źdźbła tracą stabilność i wylegają; później uschnięte białe kłosy;

Warunki sprzyjające: gęsty płodozmian zbożowy, za głęboki i za wczesny siew jesienią, łagodna i mokra zima, chłodna wiosna, podatne odmiany; optymalna temperatura dla zarodnikowania grzyba 3-4°C, dla infekcji 8-10°C;

Poziom zagrożenia: wysoki (trudna do rozpoznania, długo się rozwija, straty od ok. 15 proc. aż do ok. 50% potencjalnego plonu – przy sprzyjających warunkach i silnej infekcji)

Uwagi: Zdecydowanie najważniejsze schorzenie podstawy źdźbła.

Najnowsze artykuły

Jak przechować warzywa zimą bez strat?

Chcąc korzystać z warzyw świeżych w okresie zimy, należy zadbać o zabezpieczenie rezerw, które po zbiorze kierowane są do przechowywania.

8 Grudnia 2024

RSM zimą – prawidłowe przechowywanie

RSM w okresie zimy pod wpływem niskich temperatur będzie ulegał krystalizacji. Ponadto zbiorniki, w których przechowywany jest nawóz, narażone są na działanie korozji. Podpowiadamy, czy można ograniczyć te procesy.

7 Grudnia 2024

Konserwacja i przechowywanie maszyn rolniczych przed „snem zimowym”

Maszyny rolnicze po zakończeniu prac polowych powinny ponadto, być poddane przeglądowi technicznemu, w celu określenia ichstanu. Wskazane jest, aby taki przegląd przeprowadzić bezpośrednio po zakończeniu określonych prac daną maszyną, gdyż wtedy najlepiej pamiętamy, jakie zespoły robocze ostatnio nie funkcjonowały prawidłowo. Na pewno  nie powinien tych prac przeglądowych i konserwacyjnych pozostawiać do następnego sezonu. Najczęściej maszyny rolnicze stosowane w produkcji roślinnej, użytkowane są w ciągu roku przez krótki okres - kilku czy kilkunastu dni.

5 Grudnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.