Wśród odmian średniopóźnych (powyżej FAO 250) genetyka firmy Pioneer® zdecydowanie dominuje na polskim rynku odmian ziarnowych. W rzeczywistości wszystkie odmiany Pioneera® z tego segmentu wczesności to absolutnie najwyższa półka jakościowa. Są to mieszańce gwarantujące optymalne wykorzystanie potencjału danego stanowiska glebowego, co potwierdzają wyniki doświadczeń z 2019 r., w których wszystkie badane odmiany średniopóźne plonowały średnio ponad 10 t/ha (przy wilgotności 14%):
Odmiana | FAO (ziarno) | Liczba doświadczeń | Średni % wilgotności | Średni plon t/ha 14% | Plon minimum | Plon maximum |
P9911 | 300 | 50 | 32,6 | 10,93 | 6,10 | 18,31 |
P8888 | 290 | 27 | 25,8 | 10,83 | 5,38 | 15,40 |
P9363 | 300 | 87 | 30,0 | 10,81 | 6,26 | 17,63 |
P9074 | 270 | 109 | 27,6 | 10,62 | 5,47 | 16,57 |
P9127 | 260 | 102 | 28,2 | 10,57 | 5,63 | 16,43 |
P9241 | 270 | 103 | 30,8 | 10,01 | 6,11 | 17,15 |
Wyniki plonowania odmian średniopóźnych Pioneer® w 2019 r.
Jedną z najszerzej testowanych odmian w ubiegłym roku był mieszaniec P9074 (wyniki ze 109 lokalizacji w całej Polsce), w przypadku którego potwierdziło się, że jego największą zaletą jest przede wszystkim niezawodność i stabilność plonowania. To odmiana o FAO 270, polecana do intensywnej produkcji w celu uzyskania wysokich plonów suchego ziarna. Odznacza się potężnymi, dobrze wypełnionymi kolbami (do 16–18 okółków) oraz ziarnem typu dent, dzięki czemu niezwykle szybko oddaje wodę w końcowym etapie wegetacji (efekt dry-down). Jest to mieszaniec pojedynczy, dlatego rośliny są bardzo wyrównane, a kolby zawieszone są na równej wysokości. Zaletą tej odmiany są zdrowe i mocne łodygi, dzięki którym rośliny się nie wyłamują, a ziarno nawet przy późnych zbiorach jest zdrowe i wysokiej jakości.