Sposoby wykorzystania plonu z roślin kukurydzy są zróżnicowane i ciągle są prowadzone prace badawcze nad ich doskonaleniem. Tradycyjnie podziału metod uprawy i zbioru dokonywano na zbiór kukurydzy na kiszonkę i na ziarno, które było suszone. Ponieważ suszenie ziarna jest energochłonne, a w konsekwencji drogie, to alternatywnym sposobem przygotowywania paszy dla bydła i trzody chlewnej jest zakiszanie ziarna. O sposobach zakiszania zielonek, w tym kiszonek z całych roślin kukurydzy, pisałem w „Dobrej Uprawie”, nr 42 (2016). W tym artykule przedstawię metody zbioru i zakiszania ziarna kukurydzy; całego, rozdrobnionego lub zgniecionego, a także zakiszania kolb kukurydzy z ziarnem (CCM).
Dlaczego ziarno kukurydzy?
Ziarno kukurydzy jest podstawowym komponentem dawki pokarmowej, ze względu na jego właściwości energetyczne i biologiczne. Ziarno kukurydzy jest doskonałym źródłem skrobi o ograniczonym rozkładzie w żwaczu. Jedynie dostarczenie składników pokarmowych trawionych jelitowo pozwala w pełni wykorzystać potencjał produkcyjny krów mlecznych, których wydajność nieustająco wzrasta. Kiszone, śrutowane ziarno kukurydzy jest również cenną paszą dla trzody chlewnej, charakteryzuje się niską zawartością włókna i brakiem związków antyżywieniowych. Podczas suszenia ziarna w wysokiej temperaturze zmniejsza się jego wartość odżywcza. Natomiast kiszone ziarno kukurydzy o niskim pH ma korzystny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego i ogranicza ryzyko biegunek. Prawidłowe pH kiszonego ziarna kukurydzy wynosi 4–4,3. Na ogół kiszonka z ziarna kukurydzy jest chętnie zjadana przez zwierzęta. Kukurydza swoją popularność w żywieniu zwierząt zawdzięcza z jednej strony dobrej strawności i przyswajalności składników pokarmowych, a z drugiej wysokiej wydajności plonu zielonki, w tym około połowa to plon ziarna.
Jakie odmiany kukurydzy na ziarno
Ponieważ szacuje się, że na 30% czynników odpowiadających za sukces w uprawie kukurydzy przypada dobór odmiany do danych warunków, zarówno klimatycznych, jak i technologii uprawy, to bardzo ważne jest dobranie właściwych mieszańców kukurydzy z przeznaczeniem na ziarno. Na ziarno należy wybierać odmiany charakteryzujące się dużym plonowaniem ziarna, z udziałem kolb powyżej 50% s.m. (suchej materii, substancji) rośliny, powinny być typem generatywnym, czyli o niskiej łodydze i nie wykazywać tendencji do krzewienia, cechować się odpornością na mikotoksyny i skróconym okresem dosychania ziarna w kolbach. Zadanie to ułatwia budowa kolb, w których liście okrywowe są luźno ułożone, jak również cieńsza okrywa owocowo-nasienna ziaren. Reasumując, wśród odmian kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonki z ziarna preferowane są te odmiany, które stosunkowo szybko dojrzewają, dobrze plonują, mają znaczny udział kolb i cechują się wysoką strawnością części wegetatywnych. Do wyboru mamy odmiany z przeznaczeniem na ziarno, kiszonkę oraz o dwukierunkowym sposobie użytkowania, ale dobre odmiany ziarnowe mogą być przeznaczone również na kiszonkę, lecz nie odwrotnie. W badaniach wykazano, że w kiszonym ziarnie kukurydzy typu flint (szklista) udział skrobi by-pass (stan nienaruszony skrobi w żwaczu przechodzi wprost do jelita cienkiego) był o blisko 50% większy niż w przypadku kiszonego ziarna typu dent (koński ząb).
Obecnie w Polsce powstały korzystne warunki dla dojrzewania nowych odmian kukurydzy uprawianej na ziarno, szczególnie mieszańców odmian wczesnych i średnio wczesnych, o wczesności FAO 200–250. Odmiany wczesne (do FAO 220) plonują gorzej niż średnio wczesne (do FAO 250) i średnio późne (FAO 260–290), ale gwarantują zebranie ziarna o 10–20 dni wcześniej i wilgotności 25–30%. Najwyższy potencjał plonowania mają odmiany średnio późne, ale ryzyko ich uprawy w naszych warunkach jest duże. Z odmian kukurydzy na ziarno można m.in. wybrać: P7529, P7905, P8057, P8000, P8134, P8307, P8329, P8409, P8400, P8721, P8451, P8521, P8523, P8589, P8613, P8688, P8821, P8816, P9027, PR39F58, PR38N86, P9074, P9127, P9234, P9241, P9400, P9175 i P9486. Przy ostatecznym wyborze w danym regionie Polski warto byłoby się zapoznać z najnowszym katalogiem kukurydzy DuPont Pioneer, aby sprawdzić, które odmiany kukurydzy są najbardziej przydatne na uprawę na ziarno.
Wilgotność ziarna
W polskich warunkach klimatycznych ziarno kukurydzy uzyskuje pełną dojrzałość przy wilgotności 36–40%. Oznaką uzyskania dojrzałości jest tzw. czarna plamka, widoczna u nasady wyłuskanego z kolby ziarniaka, oznaczająca koniec jego napełniania asymilatami. Nie oznacza to jeszcze gotowości omłotowej, bowiem w ujęciu całej plantacji wiele kolb, a nawet ziaren może tę fazę osiągnąć z pewnym opóźnieniem. Dojrzałość jest także różna wzdłuż kolby kukurydzy. Niektórzy zalecają, aby to opóźnienie wynosiło kilka dni, a nawet 2–4 tygodnie po stadium czarnej plamki. Takie opóźnienie korzystnie wpływa na zmniejszenie wilgotności ziarna i zwiększenie plonu. Później oczekiwać już można tylko zmniejszenia plonów z tytułu zwiększonych strat spowodowanych np. przez wyleganie roślin, zwisanie kolb czy wyjadanie ziarna przez zwierzęta. W wielu wypadkach o wszystkim decyduje pogoda i warunki polowe, które umożliwią wjazd kombajnu do zbioru kukurydzy na ziarno oraz ciągników i maszyn towarzyszących. W podmokłym terenie nawet zastosowanie gąsienic nie rozwiązuje kłopotów i należy poczekać na sprzyjające warunki zbioru.
Kiszenie rozdrobnionych kolb kukurydzy z liśćmi okrywowymi – LKS (CCM-III)
Jednym ze sposobów na zwiększenie koncentracji energii w kiszonce z kukurydzy jest zakiszanie jej w technologii LKS (z niem. Lisch-Kolben-Schrott, co można przetłumaczyć jako rozdrobnione kolby kukurydzy z liśćmi okrywowymi lub zmiksowane kolby kukurydzy). Paszę tę często określa się również jako CCM-III (Corn Cob Mix). Zbiór tą metodą polega na dość wysokim koszeniu roślin kukurydzy, tuż pod kolbami. Do tego celu potrzebna jest sieczkarnia wyposażona w tzw. piker (zrywacz kolb, np. od kombajnu). Można wykorzystywać także tradycyjne sieczkarnie ciągnikowe lub samojezdne, przestrzegając jedynie odpowiedniej wysokości koszenia. Ponieważ w tej technologii rozdrabnia się całe kolby z liśćmi okrywowymi, to plon jest relatywnie większy i w porównaniu do mokrego ziarna ta różnica wynosi nawet 20–25% na korzyść LKS. Zaletą takiego systemu jest szybki i efektywny zbiór oraz dobre rozdrobnienie ziarna, co ułatwia dalszy przebieg kiszenia. Prawidłowo rozdrobniony materiał roślinny doskonale fermentuje w każdym dobrze przygotowanym silosie. Ze względu na relatywnie dużą wartość kiszonki, w porównaniu do zwykłej kiszonki (jest to dla bydła pasza treściwa w stanie mokrym), trzeba zadbać o dobre warunki do kiszenia, np. zadaszony silos komorowy czy rękaw foliowy. Kolby kukurydzy z liśćmi okrywowymi można zebrać ręcznie, ale nie jest to wydajna metoda, a poza tym pozostaje do rozwiązania problem rozdrobnienia kolb, a zwłaszcza roztarcia ziarna, które ma miejsce między walcami zgniatającymi sieczkarni.
Termin zbioru kukurydzy na LKS nie różni się w zasadzie od zbioru standardowej kiszonki. Jednak zawartość suchej substancji ulega znacznemu zwiększeniu dzięki większemu udziałowi kolb w kiszonce. W efekcie następuje podniesienie wartości pokarmowej paszy, która jest zbliżona do paszy treściwej, co pozwala na pewne oszczędności. Pasza z LKS cechuje się bardzo wysoką strawnością 80%.
Sieczka z kolb kukurydzy ma wartość paszową zbliżoną do owsa (w przeliczeniu na taką samą wilgotność), ale plony kolb kukurydzy są przynajmniej dwa razy większe. Oczywiście należy uwzględnić większe koszty produkcji ziarna kukurydzy niż owsa.
Kiszonkę z rozdrobnionych kolb kukurydzy (CCM-III) najlepiej wykorzystać jako paszę treściwą dla bydła opasowego i wysokomlecznego. Należy ją stosować dla krów na początku i w szczycie laktacji, gdy wymagane jest zaspokojenie wysokiego zapotrzebowania na energię zwierząt. Kiszonka LKS może być paszą dla macior i jest dobrą paszą dla trzody chlewnej, ale zalecana jest jako dodatek, a nie podstawa żywienia. Jako pasza podstawowa dla tuczników jest w mniejszym stopniu przydatna, bowiem zawiera najczęściej 12%, a niekiedy nawet 15% włókna.
Kiszenie rozdrobnionych kolb kukurydzy bez liści okrywowych (CCM-I)
Jeszcze bardziej skoncentrowaną energetycznie paszą jest kukurydza zakiszana w postaci CCM (Corn Cob Mix). Jest to rozdrobnione ziarno kukurydzy ze znaczną częścią rdzeni kolb, ale bez liści okrywowych – po odkoszulkowaniu – określane też jako CCM-I. Plon takiego materiału jest o 10–15% większy od plonu samego ziarna. Do tego celu można zaadaptować większość kombajnów zbożowych. Konieczna jest linia rozdrabniająca ze specjalnym młynem o odpowiednio dużej wydajności. Przestrzegając warunków agrotechnicznych i zachowując optymalne regulacje kombajnu, uzyskuje się produkt o zawartości włókna około 6%, a więc tyle, ile średnio potrzebuje tucznik w dawce paszowej. Ze względu na wyższą wilgotność i obecność fragmentów rdzeni, CCM cechuje nieco niższa koncentracja energii, białka i aminokwasów. Tak uzyskana pasza uważana jest za najlepszą dla świń i jest powszechnie stosowana w Austrii i Niemczech. Pasza taka zawiera 50–60% suchej substancji i stanowi również cenne źródło energii dla krów w laktacji. Skrobia pochodząca z kukurydzy jest w mniejszym stopniu podatna na rozkład w żwaczu w porównaniu do ziarna pozostałych zbóż. Dzięki temu znaczna jej część przechodzi do jelita cienkiego, gdzie może być efektywniej wykorzystana. Wyróżnia się również paszę określaną jako CCM-II (rozdrobnione, odkoszulkowane kolby kukurydzy wraz z ziarnem i niewielką ilością resztek liści okrywowych).
CCM dość dobrze się zakisza i zazwyczaj nie wymaga dodatków konserwujących. Ich zastosowanie może jednak wpłynąć na podniesienie stabilności tlenowej, szczególnie w przypadku zakiszania ziarna o większej zawartości suchej substancji. Najlepszą formą konserwacji takiej paszy jest zakiszanie jej w szczelnych rękawach foliowych. Metoda ta zapewnia najmniejsze straty dzięki natychmiastowemu zapewnieniu warunków beztlenowych, co przyspiesza znacznie proces fermentacji. Straty paszy można również ograniczyć, dobierając odpowiednią średnicę rękawa do wielkości stada, tak aby jak najszybciej wybierać CCM, uniemożliwiając wnikanie powietrza.
Termin zbioru
Ogólna zasada odnosi się do opóźniania terminu zbioru kukurydzy przeznaczonej na kiszenie ziarna z kolbami i liśćmi okrywowymi lub bez nich. Zbiór kukurydzy we wcześniejszym stadium dojrzałości, np. mlecznej, jest również możliwy, ale skutkuje to zmniejszeniem plonów (tab. 2). Zbiór w początku dojrzałości pełnej daje największe plony, w tym ziarna, przy dobrej jeszcze przydatności do kiszenia. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że zbyt późny zbiór kolb na CCM i LKS, przy dojrzałości omłotowej ziarna, może powodować problemy z kiszeniem i konieczność stosowania konserwantów.
Pełne ziarno kukurydzy
W żywieniu bydła wykorzystywane jest również całe ziarno kukurydzy, przeznaczane dla najmłodszej grupy zwierząt. Cielętom już w pierwszym tygodniu życia można podawać mieszankę treściwą składającą się z całego ziarna kukurydzy, prestartera białkowego (najczęściej w postaci gotowej mieszanki granulowanej typu CJ) oraz opcjonalnie całego ziarna owsa. Zaleca się, aby do zakiszania przeznaczać całe ziarno kukurydzy o wilgotności poniżej 32%. Proces zakiszania całego ziarna przebiega wolniej, ale dodatkowym korzystnym efektem jest zwiększenie zawartości powstającego w tym procesie dwutlenku węgla z tlenu znajdującego się w przestrzeniach między ziarnami. Do kiszenia ziarna w całości należy wybierać rękawy foliowe o jak najmniejszej średnicy, aby jednorazowo można było wybrać kiszonkę z dłuższego odcinka rękawa. Należy podkreślić, że technologia zakiszania całego (nienaruszonego) ziarna kukurydzy nie jest jeszcze dostatecznie dopracowana i z tych względów nie zaleca się jej do szerszego stosowania w praktyce.
Rozdrobnione ziarno kukurydzy
Aby w pełni wykorzystać wartość pokarmową, krowom mlecznym należy podawać ziarno kukurydzy w postaci rozdrobnionej, co ułatwia dostęp do zawartej w ziarniakach skrobi. Przy szybkim metabolizmie wysoko wydajnych krów mlecznych niedostateczne rozdrobnienie skutkować będzie dużym udziałem niestrawionego ziarna w kale.
Rozdrobnione ziarno kukurydzy można podawać w postaci suszonej lub wilgotnej.
Ziarno kukurydzy przeznaczone do zakiszania może być zbierane we wcześniejszym stadium w stosunku do ziarna przeznaczonego do przechowywania na sucho. Przyspieszenie zbioru o dwa tygodnie zmniejsza nakłady na rozdrabnianie i poprawia warunki jego zakiszania. Jeśli wilgotność ziarna jest mniejsza niż 30%, to łatwiej takie ziarno rozdrobnić w śrutowniku bijakowym, a jeśli ziarno jest wilgotniejsze, to powinno być poddane procesowi gniecenia. Podczas gniecenia zbyt wilgotnego ziarna dochodzi do przywierania zgniecionych ziaren do bębnów, co wpływa na zmniejszenie wydajności procesu zakiszania. Rozdrabnianie (mielenie, śrutowanie) ziarna zaleca się do pasz przeznaczonych dla trzody chlewnej, a gniecenie ziarna – dla krów, chociaż niektórzy uważają, że lepsza przyswajalność paszy przez krowy zachodzi wówczas, gdy ziarno jest zmielone. Przy większych dawkach zmielonego ziarna istnieje jednak ryzyko wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu ksiąg krowy, między którymi może zalegać pasza i może dochodzić do procesów gnilnych. Według zaleceń gniecenie ziarna powinno gwarantować lepszą strukturę paszy, przez co większa część skrobi może trafić bezpośrednio do jelita cienkiego, i lepsze wykorzystanie energii przez krowy.
Mokre ziarno kukurydzy kisi się dobrze, a kwas mlekowy zwiększa smakowitość i oddziałuje pozytywnie na przewód pokarmowy zwierząt. Lepsze i trwalsze zakiszanie można osiągnąć, dodając niewielkie ilości inokulanta – najczęściej 2 g/t ziarna lub wykorzystać preparat bakteryjno-enzymatyczny (np. Laktozym). Mokre ziarno może być konserwowane kwasami organicznymi. Najczęściej jest to kwas propionowy, ewentualnie jego mieszanina z innymi kwasami. Zapobiega to rozwojowi pleśni i bakterii w wilgotnym ziarnie i CCM.