Kolejny raz pochylamy się nad tematem kiszenia w belach. Jednak tym razem publikujemy poniżej krótki wywiad z Timem Usalevem, Dyrektorem ds. Rozwoju Rynku Tworzyw Sztucznych Opakowaniowych i Specjalistycznych w The Dow Chemical Company.
Od ponad 10 lat Dow Chemical Company zaangażowana jest w długofalowy program i współpracę z wiodącymi europejskimi naukowcami i instytutami rolniczymi mające na celu poprawę techniki i technologii zakiszania w belach i informowania o wynikach tych działań środowiska rolniczego oraz wszystkich zaangażowanych w produkcję paszy kiszonej.
Red: Czy mógłby Pan pokrótce wyjaśnić na czym polega zakiszanie w belach?
Tim Usalev: Zakiszanie to praktyka rolna mająca na celu konserwację i zachowanie wartości odżywczych plonów w warunkach beztlenowych oraz minimalizację strat żniwnych do czasu wykorzystania pasz. Podstawowe funkcje tego systemu przechowywania to wyeliminowanie tlenu w procesie formowania w bele i niedopuszczenie do przedostania się powietrza na etapie składowania w belach.
Zakiszanie w belach to praktyka polegająca na tym, że kiszonka przechowywana jest w jednostkowych, silnie sprasowanych belach różnej wielkości i kształtu. Pewnie widzieli już Państwo stogi cylindrycznych i kwadratowych bel.
Przewaga bel polega na tym, że zapewniają większą elastyczność, jeśli chodzi o żniwa i karmienie paszą.
O ile intuicyjnie zakiszanie w belach może wydawać się bardziej kosztowne niż alternatywne metody, takie jak na przykład kiszenie w pryzmach, gdzie cała kiszonka umieszczana jest w jednym dużym zbiorniku do przechowywania, wcale tak nie jest. Rolnicy powinni patrzeć na to szerzej, biorąc pod uwagę wszystkie związane z tym koszty i korzyści, a wówczas korzyści ekonomiczne stają się oczywiste!
Red: Jakie są podstawowe wymogi dotyczące folii stretch do zakiszania w belach?
Tim Usalev: Od czasu pierwszego zastosowania w Nowej Zelandii i Australii pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku folii z tworzyw sztucznych do owijania kiszonki w ochronne, nadające się do transportu bele, folie zmieniły się diametralnie! Rolnicy i wykonawcy zdali sobie sprawę, że nie każda folia się do tego nadaje.
Dobra folia do owijania i formowania bel to przede wszystkim odpowiednia żywica pozwalająca na zachowanie wartości odżywczych paszy.
Folia do zakiszania w belach musi być wytrzymała na naprężenie, aby uzyskać wymaganą ściśle owiniętą belę oraz zachować wytrzymałość przez przynajmniej rok wystawienia na działanie czynników środowiskowych. Folia musi być w stanie ściśle oplatać belę i pozostać szczelna. Jej powierzchnia powinna być lepka, aby owinięcie pozostało na miejscu, powinna nie przepuszczać wody i w możliwie najmniejszym stopniu przepuszczać tlen. Wiele warstw folii zwiększa efekt ochronny. Wszystkie te czynniki są istotne, gdyż nawet najmniejsze rozdarcie lub dziurka ma wpływ na paszę...
W skrócie rzecz ujmując, najlepsze żywice to te dostosowane do potrzeb rynku kiszonek. Dostosowane do potrzeb żywice, takie jak DOWLEX™ 2045S PE Resin, oznaczają lepszą spójność i przetwarzalność dla urządzenia przetwarzającego, a to z kolei przekłada się na wyższą jakość i niezawodność folii do owijania bel.
Red: Patrząc na Polskę, jakie są najważniejsze szanse i wyzwania dla kiszenia w belach?
Tim Usalev: Dostrzegamy w Polsce ogromne możliwości, nie tylko ze względu na wielki areał użytków rolnych, ale również ze względu na duży udział hodowli bydła mlecznego. Z tych powodów Dow już współpracował z lokalnymi pracownikami naukowymi i ekspertami branżowymi nad organizacją kilku Dni Kiszenia w Belach. W oparciu o nasze wcześniejsze doświadczenia, wydaje mi się, że największym wyzwaniem dla Polski jest to, jak edukować rynek.
W Europie Zachodniej, w której rynek kiszenia w belach jest dojrzały, zauważyliśmy, że ewidentnie wiedza zmienia wszystko. Poprzez ścisłą współpracę z partnerami reprezentującymi wszystkie części łańcucha wartości, dzielimy się najlepszymi praktykami i edukujemy użytkowników końcowych, zwiększając stosowanie zakiszania w belach.
Zalecamy wykorzystywanie folii wysokiej jakości i stosowanie minimum sześciu warstw. Często użytkownicy którzy mają niewystarczającą wiedzę wybierają tańsze, niższej jakości folie lub stosują mniejszą liczbę jej warstw. Ma to wpływ na jakość kiszonki i końcowe rozczarowanie użytkownika. To niestety zdarzało się w przeszłości również w Polsce.
W Polsce chcemy kontynuować współpracę z partnerami na rynku, aby zapewnić rolnikom nie tylko dostęp do najwyższej możliwej jakości produktów, ale również wsparcie i informację na temat ich właściwego użycia. Podkreślanie wagi dostatecznej liczby warstw i stosowania wysokiej jakości folii to dopiero początek!
Dzięki latom doświadczeń na tym polu, mamy zdolność kierowania tym procesem i orientacji na partnerów. Jak by nie patrzeć, jest to sytuacja, w której nie ma przegranych: prawidłowe zakiszanie w belach jest środkiem do osiągnięcia znaczącej poprawy wartości odżywczych i jakości pasz, a także przychodów finansowych dla rolników. Mając to na względzie, jesteśmy przekonani, że rynek polski ma w sobie ogromny potencjał.