Kiszonka w balotach – “najmniejsza dziurka ma znaczenie”

9 Grudnia 2019

Kolejny raz pochylamy się nad tematem kiszenia w belach. Jednak tym razem publikujemy poniżej krótki wywiad z Timem Usalevem, Dyrektorem ds. Rozwoju Rynku Tworzyw Sztucznych Opakowaniowych i Specjalistycznych w The Dow Chemical Company.

Od ponad 10 lat Dow Chemical Company zaangażowana jest w długofalowy program i współpracę z wiodącymi europejskimi naukowcami i instytutami rolniczymi mające na celu poprawę techniki i technologii zakiszania w belach i informowania o wynikach tych działań środowiska rolniczego oraz wszystkich zaangażowanych w produkcję paszy kiszonej.

Red: Czy mógłby Pan pokrótce wyjaśnić na czym polega zakiszanie w belach?

Tim Usalev: Zakiszanie to praktyka rolna mająca na celu konserwację i zachowanie wartości odżywczych plonów w warunkach beztlenowych oraz minimalizację strat żniwnych do czasu wykorzystania pasz. Podstawowe funkcje tego systemu przechowywania to wyeliminowanie tlenu w procesie formowania w bele i niedopuszczenie do przedostania się powietrza na etapie składowania w belach.

Zakiszanie w belach to praktyka polegająca na tym, że kiszonka przechowywana jest w jednostkowych, silnie sprasowanych belach różnej wielkości i kształtu. Pewnie widzieli już Państwo stogi cylindrycznych i kwadratowych bel.

Przewaga bel polega na tym, że zapewniają większą elastyczność, jeśli chodzi o żniwa i karmienie paszą.

O ile intuicyjnie zakiszanie w belach może wydawać się bardziej kosztowne niż alternatywne metody, takie jak na przykład kiszenie w pryzmach, gdzie cała kiszonka umieszczana jest w jednym dużym zbiorniku do przechowywania, wcale tak nie jest. Rolnicy powinni patrzeć na to szerzej, biorąc pod uwagę wszystkie związane z tym koszty i korzyści, a wówczas korzyści ekonomiczne stają się oczywiste!

Red: Jakie są podstawowe wymogi dotyczące folii stretch do zakiszania w belach?

Tim Usalev: Od czasu pierwszego zastosowania w Nowej Zelandii i Australii pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku folii z tworzyw sztucznych do owijania kiszonki w ochronne, nadające się do transportu bele, folie zmieniły się diametralnie! Rolnicy i wykonawcy zdali sobie sprawę, że nie każda folia się do tego nadaje.

Dobra folia do owijania i formowania bel to przede wszystkim odpowiednia żywica pozwalająca na zachowanie wartości odżywczych paszy.

Folia do zakiszania w belach musi być wytrzymała na naprężenie, aby uzyskać wymaganą ściśle owiniętą belę oraz zachować wytrzymałość przez przynajmniej rok wystawienia na działanie czynników środowiskowych. Folia musi być w stanie ściśle oplatać belę i pozostać szczelna. Jej powierzchnia powinna być lepka, aby owinięcie pozostało na miejscu, powinna nie przepuszczać wody i w możliwie najmniejszym stopniu przepuszczać tlen. Wiele warstw folii zwiększa efekt ochronny. Wszystkie te czynniki są istotne, gdyż nawet najmniejsze rozdarcie lub dziurka ma wpływ na paszę...

W skrócie rzecz ujmując, najlepsze żywice to te dostosowane do potrzeb rynku kiszonek. Dostosowane do potrzeb żywice, takie jak DOWLEX™ 2045S PE Resin, oznaczają lepszą spójność i przetwarzalność dla urządzenia przetwarzającego, a to z kolei przekłada się na wyższą jakość i niezawodność folii do owijania bel.

Red: Patrząc na Polskę, jakie są najważniejsze szanse i wyzwania dla kiszenia w belach?

Tim Usalev: Dostrzegamy w Polsce ogromne możliwości, nie tylko ze względu na wielki areał użytków rolnych, ale również ze względu na duży udział hodowli bydła mlecznego. Z tych powodów Dow już współpracował z lokalnymi pracownikami naukowymi i ekspertami branżowymi nad organizacją kilku Dni Kiszenia w Belach. W oparciu o nasze wcześniejsze doświadczenia, wydaje mi się, że największym wyzwaniem dla Polski jest to, jak edukować rynek.

W Europie Zachodniej, w której rynek kiszenia w belach jest dojrzały, zauważyliśmy, że ewidentnie wiedza zmienia wszystko. Poprzez ścisłą współpracę z partnerami reprezentującymi wszystkie części łańcucha wartości, dzielimy się najlepszymi praktykami i edukujemy użytkowników końcowych, zwiększając stosowanie zakiszania w belach.

Zalecamy wykorzystywanie folii wysokiej jakości i stosowanie minimum sześciu warstw. Często użytkownicy którzy mają niewystarczającą wiedzę wybierają tańsze, niższej jakości folie lub stosują mniejszą liczbę jej warstw. Ma to wpływ na jakość kiszonki i końcowe rozczarowanie użytkownika. To niestety zdarzało się w przeszłości również w Polsce.

W Polsce chcemy kontynuować współpracę z partnerami na rynku, aby zapewnić rolnikom nie tylko dostęp do najwyższej możliwej jakości produktów, ale również wsparcie i informację na temat ich właściwego użycia. Podkreślanie wagi dostatecznej liczby warstw i stosowania wysokiej jakości folii to dopiero początek!

Dzięki latom doświadczeń na tym polu, mamy zdolność kierowania tym procesem i orientacji na partnerów.  Jak by nie patrzeć, jest to sytuacja, w której nie ma przegranych: prawidłowe zakiszanie w belach jest środkiem do osiągnięcia znaczącej poprawy wartości odżywczych i jakości pasz, a także przychodów finansowych dla rolników. Mając to na względzie, jesteśmy przekonani, że rynek polski ma w sobie ogromny potencjał.

Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.