Lucerna siewna jest jedną z najcenniejszych roślin pastewnych na świecie. Dominuje w uprawach roślin pastewnych we Francji, Kanadzie i USA. W Polsce z roku na rok zdobywa coraz większe uznanie. Uprawiana jest z przeznaczeniem na zielonkę, kiszonkę, siano i susz. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (20–26%) i dlatego uprawiana jest głównie jako roślina dostarczająca zwierzętom tego cennego składnika. Pozwala w warunkach polskiego klimatu na wyprodukowanie nawet do 3,5 tony białka z hektara rocznie. Jest smakowita, a jej dodatek do TMR’u podnosi pobranie suchej masy z pasz objętościowych, pozytywnie wpływając na koszty żywienia.
Jest jednak rośliną dość wymagającą. Najlepiej rośnie na stanowiskach zasobnych, zwięzłych w dobrej kulturze, o niskim poziomie wód gruntowych i uregulowanym odczynie pH zbliżonym do zasadowego.
Doskonały przedplon dla większości upraw
Lucerna jako roślina motylkowa jest samowystarczalna w azot, czerpiąc, dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi, wolny azot z powietrza. Hektarowa plantacja wprowadza do gleby rocznie nawet 300 – 350 kg azotu. Ma bardzo głęboki i palowy system korzeniowy, sięgający średnio od 1 do 3 metrów w głąb, przez co poprawia strukturę gleby oraz podsiąk kapilarny i przemieszczanie składników w glebie. Dzięki tak głębokiemu systemowi korzeniowemu doskonale radzi sobie w okresach niedoboru wody. Kilkuletnia plantacja jest doskonałym przedplonem dla roślin okopowych, kukurydzy i zbóż, pozostawiając stanowisko o bardzo dobrej strukturze z wysoką zawartością azotu i masy organicznej.
Sprawdzona w różnych systemach uprawy
Jak wcześniej wspomniano jest to roślina samowystarczalna w azot i nie wymaga nawożenia azotowego. W uprawie intensywnej, gdzie plony mogą dochodzić do 17,5 tony suchej masy z hektara rocznie, wymaga wysokiego nawożenia fosforowo-potasowego, dopasowanego do zawartości wynikających z analizy glebowej. Wymaga również regularnego wapnowania. W uprawie ekstensywnej stosuje się tylko niewielkie dawki nawozów fosforowo-potasowych i regularne wapnowanie. Lucerna jest świetnym rozwiązaniem dla gospodarstw ekologicznych. Bardzo dobrze wykorzystuje nawozy organiczne (obornik, gnojowica) i wapno pochodzenia naturalnego.
Zazielenianie i uprawa roślin wysokobiałkowych
Kolejną korzyścią uprawy lucerny jest jej wysoki przelicznik (0,6) w programie zazielenienia oraz możliwość pozyskania wyższych dopłat do uprawy roślin wysokobiałkowych. Raz założona plantacja jest trwała i średnio utrzymuje się przez 4–5 lat, co znacznie obniża koszty uprawy, nasion i siewu, gdyż nie robimy tego co roku. Pozyskana masa zielona po zakiszeniu jest świetną paszą ale również cennym towarem poszukiwanym na rynku. W coraz częstszych suchych okresach wegetacyjnych, gospodarstwa wyspecjalizowane w hodowli zwierząt zmuszone są część pasz objętościowych zakupić, niejednokrotnie oferując bardzo wysokie ceny.