Jak przechować warzywa zimą bez strat?

18 Października 2021

Jak przechować warzywa zimą bez strat?

Chcąc korzystać z warzyw świeżych w okresie zimy, należy zadbać o zabezpieczenie rezerw, które po zbiorze kierowane są do przechowywania. Poszczególne gatunki różnią się między sobą wymaganiami odnośnie do warunków przechowywania i z tego względu nie zawsze mogą być składowane w tym samym pomieszczeniu.

Na warunki przechowania warzyw składają się: temperatura, wilgotność względna powietrza oraz skład gazowy atmosfery. Optymalne warunki powinny gwarantować ograniczenie procesów życiowych warzyw (oddychanie, transpiracja, zmiany biochemiczne) i chronić przed gniciem i innymi uszkodzeniami. Najlepsze warunki dla warzyw przez cały okres przechowywania można zapewnić tylko w chłodniach. Jednak w wielu gospodarstwach stosuje się tradycyjne sposoby, takie jak dołowanie czy kopcowanie oraz przechowywanie w piwnicach i na strychach. 

Przechowywanie cebuli

Cebula dobrze przechowuje się w zimnym i suchym powietrzu. Optymalne warunki do przechowywania to: temperatura 0°C i wilgotność względna powietrza w granicach 65-75 proc. Należy pamiętać, że uprawiając cebulę z przeznaczeniem do długotrwałego przechowywania, powinno się ją zebrać w fazie, gdy na plantacji 50-80 proc. roślin ma załamany szczypior. Następnie cebulę należy dobrze dosuszyć. W praktyce częstą przyczyną dużych strat spowodowanych wzmożonym rozwojem chorób przechowalniczych jest zbyt późny zbiór i słabe dosuszenie cebuli. Zarówno stosując naturalny sposób dosuszania – w przewiewnych, zadaszonych pomieszczeniach (wiaty, szopy), jak i sztuczny – bezpośrednio w pomieszczeniach przechowalniczych, wyposażonych w nagrzewnice powietrza, ważne jest, aby cebula kierowana do przechowania miała suchą, szeleszczącą łuskę okrywającą i cienką, dobrze dosuszoną szyjkę. Cebula bardzo dobrze reaguje na przechowywanie w kontrolowanej...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.