Groźne szkodniki jabłoni i gruszy po kwitnieniu drzew

21 Czerwca 2021

Groźne szkodniki jabłoni i gruszy po kwitnieniu drzew

W sadach jabłoniowych oraz gruszowych w okresie po kwitnieniu drzew może zachodzić potrzeba zwalczania takich szkodników jak owocnica jabłkowa, mszyce, pryszczarki oraz miodówki.

Decyzja o wykonaniu zabiegu zwalczającego powinna być podejmowana na podstawie regularnego monitoringu sadów i w oparciu o progi zagrożenia. Właściwy dobór terminu zabiegu oraz odpowiednich insektycydów pozwala często na jednoczesne zwalczanie różnych gatunków szkodników 

Owocnica jabłkowa to niewielka błonkówka (6-7 mm), która zimuje w postaci larw w kokonach w glebie. Wylot dorosłych owadów następuje przed kwitnieniem. Następnie samice składają jaja do działek kielicha kwiatu.Larwy owocnicy wylęgają się pod koniec kwitnienia i wgryzają do zawiązków. Na zewnątrz uszkodzonych zawiązków widoczne są odchody larw. Część larw żeruje płytko pod skórką, na skutek czego uszkodzone miejsca korkowacieją, tworząc na zawiązkach wydłużone blizny. Zagrożenie przez owocnicę jabłkową ocenia się pod koniec kwitnienia na podstawie odłowów szkodnika na białe pułapki lepowe. Zabieg zwalczający wykonuje się pod koniec opadania płatków kwiatowych.

Mszyce w jabłoni

Po kwitnieniu w sadach jabłoniowych groźne mogą być dwa gatunki mszyc, a mianowicie: mszyca jabłoniowo-babkowa oraz mszyca jabłoniowa. 

Mszyca jabłoniowo-babkowa jest gatunkiem dwudomnym, żywicielem pierwotnym jest jabłoń, a żywicielem wtórnym różne gatunki babki (Plantago spp.). Zimują jaja na pędach lub w spękaniach kory pędów. Larwy wylęgają się podczas rozwijania się liści. Najczęściej na jabłoni mszyca rozwija do 10 pokoleń, po czym w kolonii pojawiają się osobniki uskrzydlone, które przelatują na żywiciela wtórnego. Niestety w ostatnich 2-3 latach obserwowano żerowanie tego gatunku w sadach aż do września. Żerowanie mszycy jabłoniowo-babkowej prowadzi do deformacji liści i pędów oraz do zniekształcenia i zahamowania wzrostu zawiązków...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.