Efektywna produkcja kiszonki

10 Września 2020

Produkcja kiszonek, jako paszy dla zwierząt, znana jest człowiekowi od wielu setek lat. Konserwacja paszy poprzez kiszenie upowszechniło hodowlę zwierząt na najróżniejszych szerokościach geograficznych naszego globu. Proces produkcji kiszonek nie jest bardzo skomplikowany, a najczęściej zakiszanymi produktami są te, które w danym obszarze są dosyć popularne, np. kukurydza, ziemniaki, buraki, trawy i inne.  

Historycznie w krajowym rolnictwie najbardziej powszechne były kiszonki z liści buraków, natomiast aktualnie to kukurydza jest najczęściej zakiszaną rośliną. Głównie chodzi tutaj o produkcję kiszonek dla skarmiania bydła mlecznego.  

Prawidłowa produkcja kiszonki, to przede wszystkim osiągnięcie pożądanych parametrów tj.: blisko 30 % skrobi w suchej masie, której ma być około 35% oraz około 20% włókna surowego. Energia to w przybliżeniu 0,9 JPM na kilogram suchej masy kiszonki. Ważne jest również, aby kiszonka była smaczna i apetyczna, o przyjemnym lekko, kwasowym zapachu. Tyle, jeżeli chodzi o sam produkt, natomiast prawidłowa produkcja to pojęcie szersze, mogące obejmować również odpowiednie planowanie produkcji i dystrybucji tej paszy.  

Elementy dobrej produkcji można omawiać np. na przykładzie kukurydzy, ponieważ jest ona aktualnie najczęściej zakiszaną rośliną w naszym kraju. Popularna stała się sytuacja, gdzie...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Jak przechować warzywa zimą bez strat?

Chcąc korzystać z warzyw świeżych w okresie zimy, należy zadbać o zabezpieczenie rezerw, które po zbiorze kierowane są do przechowywania.

8 Grudnia 2024

RSM zimą – prawidłowe przechowywanie

RSM w okresie zimy pod wpływem niskich temperatur będzie ulegał krystalizacji. Ponadto zbiorniki, w których przechowywany jest nawóz, narażone są na działanie korozji. Podpowiadamy, czy można ograniczyć te procesy.

7 Grudnia 2024

Konserwacja i przechowywanie maszyn rolniczych przed „snem zimowym”

Maszyny rolnicze po zakończeniu prac polowych powinny ponadto, być poddane przeglądowi technicznemu, w celu określenia ichstanu. Wskazane jest, aby taki przegląd przeprowadzić bezpośrednio po zakończeniu określonych prac daną maszyną, gdyż wtedy najlepiej pamiętamy, jakie zespoły robocze ostatnio nie funkcjonowały prawidłowo. Na pewno  nie powinien tych prac przeglądowych i konserwacyjnych pozostawiać do następnego sezonu. Najczęściej maszyny rolnicze stosowane w produkcji roślinnej, użytkowane są w ciągu roku przez krótki okres - kilku czy kilkunastu dni.

5 Grudnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.