Dlaczego zboża porastają?

18 Sierpnia 2023

Tegoroczne żniwa są w wielu rejonach Polski ciężkie i trudne, co na niektórych plantacjach widoczne jest w postaci porastania zbóż. Paweł Talbierz wyjaśnia, jakie mogą być przyczyny tego problemu i w jaki sposób można temu procesowi przeciwdziałać.

W zależności od gatunku

Obserwacje wskazują, że podatność na porastanie zależy od gatunku. Zboża, które są bardziej narażone na porastanie to pszenżyto ozime oraz niektóre odmiany pszenicy ozimej. Mniej podatne na porastanie są gatunki oplewione, typu owies i jęczmień, ze względu na obecność plewy, która chroni ziarno. Czynniki, które wpływają na zwiększenie ryzyka porastania, to przede wszystkim budowa kłosa. Porastaniu sprzyjają kłosy bardziej zbite - tam, gdzie woda dostając się do kłosa ma mniejsze szanse na to, żeby odparować, czy też przewietrzyć się przez wiatr. Oczywiście warunki pogodowe również są istotne. Jeżeli panuje wysoka temperatura powietrza, obserwujemy wysoką wilgotność powietrza i opady deszczu, czyli takie warunki jak w tym roku, to problem porastania na odmianach podatnych będzie większy.

Porastanie zbóż. Fot. Katarzyna Szulc.

Co to jest porastanie?

Porastanie to proces fizjologiczny, który polega na aktywowaniu się enzymów alfa-amylazy, które rozkładają skrobię w ziarniakach i tym samym rozpoczynają proces kiełkowania. Proces ten najpierw jest utajony, czyli zachodzi w zarodku, a widoczny jest wówczas, gdy kiełek przebija się przez okrywę owocowo-nasienną. Na kłosie widać kiełek, który zaczyna kiełkować.

Porastanie zbóż. Fot. Katarzyna Szulc.

Wczesne odmiany bardziej podatne

Cechą, która wpływa na to, że niektóre odmiany są bardziej podatne na porastanie, jest na pewno wczesność odmiany, ponieważ musi ona spędzić więcej czasu na polu, w warunkach sprzyjających porastaniu. Bardzo ważnym parametrem, na który warto zwrócić uwagę, żeby zobaczyć, czy aktywność enzymów w ziarniaku już jest na tyle duża, że ziarno może porastać, chociażby w kontekście magazynowania, jest liczba opadania. Ten parametr pokazuje, czy istnieje zagrożenie porastaniem ziarna. Przyjmuje się, że w skupach interwencyjnych liczba opadania nie powinna być niższa, niż 220 sekund. Jeżeli jest niższa, to takie ziarno nie nadaje się do celów konsumpcyjnych, czyli na cele młynarskie, na browar, na kaszę itp. Jeżeli liczba opadania będzie niższa niż 220 sekund, oznacza to, że procesy biochemiczne, które zachodzą w ziarnie są na tyle intensywne, że proces kiełkowania za chwilę może przejść z fazy utajonej w fazę widoczną.

Cecha odmianowa

W ramach danych gatunków upraw są odmiany o większej i mniejszej podatności. Miejscem, gdzie można zweryfikować tę informację, jest lista opisowa odmian publikowana co roku przez COBORU. 

Lista opisowa odmian roślin rolniczych 2022 – zboża. Źródło: coboru.gov.pl

COBORU wskazuje i bada w skali 9-stopniowej, jaka jest cecha danej odmiany do porastania. Większość odmian, zarówno pszenicy, jak i pszenżyta, w tej skali jest oceniona między oceną 4 a 6. Odmiana oceniona na 6 jest mniej podatna na porastanie, niż odmiana z oceną 4.

Tabela 1. Pszenica zwyczajna ozima. Ważniejsze cechy i właściwości ziarna odmian. Źródło: Lista opisowa odmian roślin rolniczych 2022 COBORU – zboża.

Konstrukcja kłosa

Odmiany, które mają tendencję do zwieszania kłosów na dół są mniej podatne na porastanie niż te, które są zbite i sztywno stojące do góry. W odmianach z kłosami zwieszonymi w dół woda grawitacyjnie jest w stanie opuścić kłos, dzięki czemu nie zalega i tym samym nie powoduje przyspieszenia procesów biochemicznych, które mogą występować w ziarnie.

Nawożenie azotowe

Ostatnim parametrem, który wpływa na porastanie, jest nawożenie azotowe. Jeżeli jest ono zbyt wysokie to proces porastania może przebiegać szybciej, ponieważ aktywność alfa-amylazy i innych związków enzymów rozkładających skrobię jest większa.

Czy porośnięte ziarno nadaje się na paszę?

Mówi się o tym, że porośnięte ziarno nadaje się bardzo dobrze na pasze, ponieważ nie traci swoich wartości pokarmowych. Jednak zanim zostanie ono przeznaczone do żywienia trzody chlewnej należy sprawdzić, czy takie ziarno nie jest zanieczyszczone mykotoksynami, czyli związkami trującymi. Ten parametr warto mieć na uwadze i zawsze go sprawdzać.

Niezdatne do siewu

Uwaga! Ziarna pszenicy, czy pszenżyta porośnięte w kłosie oczywiście nie nadają się jako materiał siewny.

Suszenie porośniętego ziarna

Bardzo ważnym elementem podczas zbioru jest odpowiednie suszenie porośniętego ziarna. Jeżeli zbierane ziarno porośnięte ma około 17% wilgotności, to wtedy najlepiej schładzać je nocą i suszyć zimnym powietrzem, ponieważ ciepłe powietrze będzie tylko potęgowało efekt kiełkowania ziarna. Jeżeli wilgotność zbieranego ziarna jest jeszcze wyższa, w granicach 18-19% i więcej, wtedy należy zastosować suszenie ciepłym powietrzem do temperatury około 85-90° C i również schładzać ziarno nocą, tak by wyrównywać temperaturę i w jak najmniejszym stopniu jeszcze przyspieszać proces kiełkowania ziarna.

W jaki sposób przeciwdziałać porastaniu?

Trudno jest wykonywać jakiekolwiek zabiegi wyprzedzające, które mogłyby nas uchronić przed wystąpieniem zjawiska porastania zbóż, jednak na pewno warto pamiętać o kilku generalnych zasadach, które przedstawiam poniżej.

1. Racjonalne podchodzenie do nawożenia azotowego. 

2. Dobór odmian, które są najmniej obarczone problemem porastania.

3. Sklejanie. Zabieg sklejania wykonany około 2-3 tygodnie przed zbiorami powoduje wytworzenie filtru na kłosie, który ogranicza wnikanie wody opadowej do wnętrza kłosa, umożliwiając jednocześnie odparowanie z niego wody. 

Stosowanie się do powyższych wytycznych to chyba jedyny sposób, w jaki można przeciwdziałać procesowi porastania zbóż. 

Paweł Talbierz / AO 

Fot. Katarzyna Szulc

 

Najnowsze artykuły

Azot z powietrza jesienią w rzepaku?

Spośród wszystkich ozimin, największe zapotrzebowanie na azot wykazuje rzepak ozimy. W zależności od terminu siewu i przebiegu pogody, może on pobrać od 80 do 150 kg azotu na hektar od momentu wysiewu do końca zimy. Wczesne zaopatrzenie roślin w ten plonotwórczy składnik jest kluczem do osiągnięcia wysokich plonów podczas żniw.

28 Sierpnia 2024

Niszczenie naci ziemniaka

Niszczenie naci ziemniaka przyspiesza dojrzałość fizjologiczną bulw ziemniaka i umożliwia szybsze oraz łatwiejsze przeprowadzenie zbioru. Jednocześnie zabieg jest ostatnim na polu, w którym stosuje się ochronę przed zarazą ziemniaka.

28 Sierpnia 2024

Pielęgnacja zbóż ozimych i rzepaku w technologii strip-till

Podstawowe zasady ochrony plantacji zbóż i rzepaku uprawianych w technologiach uproszczonych nie odbiegają od tych dla tradycyjnie prowadzonych plantacji. Przy doborze preparatu i dawki szczególną uwagę należy zwrócić na ilość mulczu, który może ograniczyć działanie wybranych substancji.

27 Sierpnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.