Czerń krzyżowych, postrach rzepaku i kapusty

2 Października 2017

Choroba: Czerń krzyżowych, nazywana również alternariozą kapustowatych lub czarną plamistością roślin krzyżowych

Agresor: grzyb z rodzaju Alternaria; głównie Alternaria brassicae, Alternaria brassiciola lub Alternaria alternata czy Alternaria raphani.

Cel: rośliny krzyżowe, m.in. rzepak (ozimy i jary), kapusta, kalafior, kalarepa, brokuł, brukiew, rzodkiewka, rzepa.

Zniszczenia: na siewkach czarnobrunatne plamy na liściach i liścieniach; może się zdarzyć, że wcześnie atakująca choroba doprowadzi do ubumarcia rośliny już w trakcie kiełkowania; objawy mogą pojawić się wszystkich organach rośliny we wszystkich stadiach rozwojowych, mowa o ciemnobrunatnych okrągłych plamach, na łodygach plamy podłużne lub owalne; plamy są lekko zagłębione; z czasem plamy powiększają się i zajmują coraz większą powierzchnię rośliny; choroba może porazić łuszczyny rzepaku wrastając do ich wnętrza, w efekcie młode łuszczyny są niszczone, a stare obumierają częściowo i pękają; następuje osypywanie nasion i oczywiste straty plonu.

Na warzywach powstają dość duże plamy o średnicy sięgającej czasem kilku centymetrów. Plamy się powiększają, tkanki wokół nich zamierają, a w liściach powstają dziury.

Warunki sprzyjające: duża wilgotność, obfite deszcze; temperatura powyżej 21 stopni C; masowy rozwój choroby występuje w czerwcu gdy utrzymuje się wysoka temperatura 21-27 stopni przez co najmniej 3 dni oraz duża wilgotność powietrza (95 do 100%) przez co najmniej 18 godzin.

Poziom zagrożenia: gdy rośliny atakowane są wcześnie, na poziomie kiełkowania, to na polach powstają puste place po zniszczonych roślinach; w przypadku gdy porażone są liście rzepaku, skutkiem jest zmniejszenie powierzchni asymilacyjnej; najgorsze jest porażenie łuszczyn o czym piszę wyżej;

W sprzyjających dla rozwoju choroby warunkach straty plonu mogą wynosić od 15 do 20%; próg szkodliwości jesienią wynosi od 20 do 30% porażonych roślin, a wiosną od 10 do 15%.

Duże straty czerń krzyżowych powoduje w uprawie kapusty głowiastej i pekińskiej, natomiast w uprawie kalafiora powoduje jego brązowienie

Uwagi: źródłem infekcji są często resztki pożniwne porażonych roślin oraz porażone nasiona.

Warto zapoznać się również z materiałem: "Co musisz wiedzieć o ochronie rzepaku jesienią?"

Najnowsze artykuły

Jak przechować warzywa zimą bez strat?

Chcąc korzystać z warzyw świeżych w okresie zimy, należy zadbać o zabezpieczenie rezerw, które po zbiorze kierowane są do przechowywania.

8 Grudnia 2024

RSM zimą – prawidłowe przechowywanie

RSM w okresie zimy pod wpływem niskich temperatur będzie ulegał krystalizacji. Ponadto zbiorniki, w których przechowywany jest nawóz, narażone są na działanie korozji. Podpowiadamy, czy można ograniczyć te procesy.

7 Grudnia 2024

Konserwacja i przechowywanie maszyn rolniczych przed „snem zimowym”

Maszyny rolnicze po zakończeniu prac polowych powinny ponadto, być poddane przeglądowi technicznemu, w celu określenia ichstanu. Wskazane jest, aby taki przegląd przeprowadzić bezpośrednio po zakończeniu określonych prac daną maszyną, gdyż wtedy najlepiej pamiętamy, jakie zespoły robocze ostatnio nie funkcjonowały prawidłowo. Na pewno  nie powinien tych prac przeglądowych i konserwacyjnych pozostawiać do następnego sezonu. Najczęściej maszyny rolnicze stosowane w produkcji roślinnej, użytkowane są w ciągu roku przez krótki okres - kilku czy kilkunastu dni.

5 Grudnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.