Analiza gleby w sadach

28 Września 2021

Analiza gleby w sadach

Podstawowa analiza gleby w sadach obejmuje określenie odczynu gleby, zawartości przyswajalnych form fosforu, potasu i magnezu. Może być też poszerzona o ocenę zasobności w mikroelementy.

Analiza gleby w sadach ma na celu określenie pH gleby, ilości dostępnych makroelementów oraz ocenę ich możliwości pobrania przez rośliny. W przypadku możliwej bardzo niskiej zawartości mikroelementów analizę gleby w sadach można poszerzyć również o te składniki pokarmowe. Skład granulometryczny gleby, jak również zawartość próchnicy glebowej wykonuje się najczęściej jednorazowo, w trakcie użytkowania sadu. Szczególne znaczenie w przypadku gleb w sadach ma analiza gleby przed założeniem sadu, która umożliwia ustalenie prawidłowej strategii nawożenia i dostosowanie dawek składników nawozowych do zasobności gleby i aktualnych potrzeb roślin. Aplikacja nawozów przed założeniem sadu daje również możliwość dokładnego wymieszania ich z glebą. 

Pobieranie prób do analizy

W celu precyzyjnego oznaczenia zasobności gleby w składniki pokarmowe bardzo ważne jest właściwe pobranie prób glebowych. Analizowaną powierzchnię należy podzielić na oddzielne kwatery, które różnią się między sobą ukształtowaniem terenu oraz wcześniejszym nawożeniem. Próba reprezentatywna powinna być pobierana z kwatery o powierzchni nieprzekraczającej 2-4 ha. W przypadku gleb znajdujących się na zboczach próbki glebowe należy pobierać oddzielnie z trzech części zbocza – górnej, środkowej i dolnej, które znacznie różnią się zasobnością w składniki pokarmowe.

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.