Nawożenie zbóż i rzepaku mikroelementami

16 Kwietnia 2021

Nawozy mikroelementowe można stosować jako jednoskładnikowe, charakteryzujące się wysoką koncentracją jednego mikroelementu, bądź też jako wieloskładnikowe – zawierające więcej niż jeden mikroskładnik pokarmowy. Jaką przyjąć strategię nawożenia mikroelementami i kiedy podać mikroskładniki w uprawie zbóż i rzepaku?

Tekst: dr hab. M. S. Brodowska

Uregulowanie odczynu gleb w uprawie roślin sprawia, że większość mikroelementów charakteryzuje się gorszą dostępnością w glebach obojętnych czy zasadowych. Wyjątek pod tym względem stanowi molibden. Czynnikami ograniczającymi dostępność mikroskładników dla roślin jest również przewaga gleb lekkich w naszym kraju, w których dochodzi do łatwego przemieszczania się mikroelementów do głębszych warstw profilu glebowego, oraz ograniczenie stosowania nawozów naturalnych, będących źródłem tych mikroskładników. Dodatkowo intensyfikacja produkcji rolniczej czy stosowanie nawozów skoncentrowanych przyczyniają się do obniżenia zawartości mikroskładników w środowisku życia roślin. Stąd też istotnym zadaniem prawidłowo prowadzonej agrotechniki jest dostarczanie roślinom niezbędnych mikroskładników drogą dokarmiania pozakorzeniowego.

Strategie nawożenia mikroelementami

Nawozy mikroelementowe można stosować jako nawozy jednoskładnikowe, charakteryzujące się wysoką koncentracją jednego mikroelementu, bądź też jako wieloskładnikowe – zawierające więcej niż jeden mikroskładnik pokarmowy. W uprawie roślin można stosować dwie strategie nawożenia mikroelementami. W przypadku profilaktycznego stosowania mikroskładników zalecane jest dokarmianie roślin nawozami mikroelementowymi wieloskładnikowymi. Jest to niezwykle ważne, gdyż niezbędne dla roślin mikroskładniki nie tylko pełnią specyficzne funkcje fizjologiczne, ale również poprawiają efektywność nawożenia makroelementami oraz wpływają na zwiększenie odporności roślin na stresy biotyczne i abiotyczne. Poza tym za profilaktycznym stosowaniem mikroskładników nawozowych przemawia również fakt, że niekiedy przy deficycie mikroskładnika nie obserwuje się objawów wizualnych bądź też...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.