Nawożenie kukurydzy gnojowicą

19 Kwietnia 2021

Gnojowica jest dobrze wykorzystywana przez kukurydzę. Działanie nawozowe gnojowicy jest dużo szybsze niż obornika, ponieważ większość substancji nawozowych znajduje się w formie mineralnej. Straty azotu z gnojowicy ograniczy stosowanie inhibitora nitryfikacji.

Tekst: dr hab. M.S. Brodowska

Kukurydza należy do roślin o dużych potrzebach pokarmowych, pobierających znaczne ilości azotu i potasu. Do swojego wzrostu i rozwoju wymaga również dużych ilości wapnia i magnezu. Właściwe zaopatrzenie kukurydzy w fosfor i potas warunkuje dobre zawiązywanie i zaziarnianie kolb, a także wpływa na długi okres nalewania ziarna, co z kolei skutkuje uzyskaniem wysokich plonów. Duże zapotrzebowanie kukurydzy na składniki pokarmowe ma miejsce w początkowym okresie wzrostu roślin, od fazy 6-8 liści, i trwa do fazy zasychania znamion. Nawożenie kukurydzy zależy od zasobności gleby w składniki pokarmowe, przedplonu, wysokości zakładanego plonu roślin – ziarna lub zielonej masy przeznaczonej do zakiszania, a także od stosowanego nawożenia organicznego.

Potrzeby pokarmowe kukurydzy można w pełni zaspokoić nawozami mineralnymi, szczególnie gdy jest uprawiana na stanowisku nawożonym organicznie w niezbyt odległym czasie. Stosowanie nawozów naturalnych stanowi ważny czynnik plonotwórczy, zwłaszcza w przypadku gleb lekkich kompleksu żytniego słabego. Kukurydza dobrze wykorzystuje składniki pokarmowe z nawozów naturalnych, a ich stosowanie zalecane jest na glebach lżejszych, charakteryzujących się małą ilością związków próchnicznych. Dodatkowo stosowanie nawozów naturalnych w uprawie tej rośliny ma szczególne znaczenie, gdyż...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.