Nawożenie dolistne kukurydzy azotem i mikroelementami

26 Maja 2021

Nawożenie dolistne kukurydzy azotem i mikroelementami

Kukurydza należy do roślin bardzo szybko reagujących na zabiegi dokarmiania dolistnego. Odpowiednie zastosowanie makro- i mikroelementów w fazach krytycznych przyczynia się do istotnego wzrostu plonu, nawet powyżej 10 procent w stosunku do kukurydzy nawożonej jedynie doglebowo.

Kukurydza charakteryzuje się wysoką produktywnością, związaną między innymi z przeprowadzaniem efektywnego procesu fotosyntezy typu C4. Dynamika wzrostu tej rośliny uzależniona jest od temperatury i dostępności wody, jak również od jej odpowiedniego zaopatrzenia w podstawowe makro- i mikroskładniki, w tym przede wszystkim cynk i bor. Kukurydza wymaga intensywnego nawożenia mineralnego, dostosowanego do jej zapotrzebowania na składniki pokarmowe w poszczególnych fazach rozwojowych. Stąd też w uprawie tej rośliny istotną rolę odgrywa dokarmianie pozakorzeniowe, szczególnie azotem i mikroelementami.

Nawożenie kukurydzy - profilaktyczne dokarmianie

Dolistna aplikacja umożliwia nie tylko obniżenie ogólnej dawki nawozów, ale również pozwala na zwiększenie wykorzystania składników nawozowych przez roślinę oraz dostarczenie ich w fazach największego zapotrzebowania. Dodatkowo przyczynia się do szybszego uzupełniania niedoborów makro- i mikroelementów w roślinie w stosunku do nawożenia doglebowego, zwłaszcza w warunkach niesprzyjających pobieraniu składników nawozowych z gleby, takich jak niska temperatura, susza czy występowanie chorób. Profilaktyczne dokarmianie pozakorzeniowe kukurydzy jest szczególnie ważne w intensywnej uprawie roślin, często przy braku nawożenia obornikiem oraz w warunkach odczynu gleby...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.