Miotła zbożowa i wyczyniec polny – zwalczanie w zbożach ozimych

3 Kwietnia 2021

Miotła zbożowa i wyczyniec polny – zwalczanie w zbożach ozimych

Marcin Bortniak, IUNG – PIB w Puławach

Wiosną w późno sianych plantacjach zbóż ozimych problemem mogą się okazać intensywnie rozwijające się uciążliwe chwasty, takie jak miotła zbożowa i wyczyniec polny. Do ich optymalnego zwalczenia trzeba będzie użyć precyzyjnie dobrane substancje czynne.

Właściwa strategia walki z chwastami powinna uwzględniać wiele czynników, takich jak np. warunki techniczne zabiegu, przebieg pogody czy występujące na polu zachwaszczenie, które mogą się przełożyć na skuteczność działania herbicydów. Tej wiosny szczególnie kłopotliwe może być usunięcie miotły zbożowej i wyczyńca polnego z późno wysianych zbóż ozimych. Przez długi czas występowały dość niskie temperatury, które wstrzymywały wzrost roślin uprawnych, ale umożliwiły rozwój chwastów o niskich potrzebach cieplnych. W konsekwencji w słabo rozwiniętych zbożach znajdują się niepożądane gatunki w zaawansowanych fazach rozwojowych. Do ich optymalnego zwalczenia trzeba będzie precyzyjnie dobrać substancje czynne, nierzadko stosując najwyższe zalecane dawki. Podczas odchwaszczania ważne będzie również zapobieganie ryzyku wystąpienia i rozwoju odporności chwastów. Wśród wielu sposobów minimalizacji tego problemu niezwykle istotne jest naprzemienne stosowanie herbicydów o różnych mechanizmach działania (grupy HRAC) lub użycie mieszanin takich substancji i, co ważne, zgodnie z zaleceniami zawartymi w etykiecie poszczególnych środków.

Szerokie okno zabiegowe

Substancje czynne zaliczane zgodnie z klasyfikacją HRAC do grupy A (inhibitory funkcjonowania karboksylazy acetylo-CoA (ACCazy) to fenoksaprop-P-etylu (związek z grupy arylofenoksykwasów) oraz pinoksaden (związek z grupy fenylopirazolin). Obie działają nalistnie i mogą być...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.