Jak stosować preparaty mikrobiologiczne BlueN/UtrishaN wiążące azot w rzepaku ozimym?

21 Lutego 2024

Jak stosować preparaty mikrobiologiczne BlueN/UtrishaN wiążące azot w rzepaku ozimym?

Rzepak ozimy jest rośliną, która na wyprodukowanie 1 t plonu wraz z odpowiednią ilością słomy pobiera ok 55-60 kg N. Łatwo więc policzyć, że planując powyżej 4 t musimy zadbać o odpowiednio dużą ilość dostępnego składnika. Jak podać rzepakowi co najmniej 30 kg azotu w sposób alternatywny do nawozów mineralnych i organicznych?

Temat nawożenia azotem jest szczególnie elektryzujący w tym sezonie, ze względu na wzrost cen nawozów azotowych oraz problemy z ich dostępnością. Szczególnie ciekawy wydaje się temat uzupełnienia tego najistotniejszego plonotwórczo makroelementu poprzez symbiozę roślin z bakteriami Methylobacterium symbioticum,które zasiedlając nadziemne części roślin są w stanie wiązać azot atmosferyczny i dostarczać go roślinie w formie azotu amonowego. Więcej o samej bakterii znajdziecie w artykule, który opublikowaliśmy na e-pole w lutym. 

Zobacz: Jak pomóc roślinie pobrać azot z powietrza

W tym artykule dowiecie się, jak stosować bakterie M.symbioticum dostępne w Polsce w produktach UtrishaN oraz BlueN w uprawie rzepaku ozimego. 

Stosując produkty UtrishaN lub BlueN musicie pamiętać o trzech ważnych aspektach związanych z pracą tych bakterii:

  • M.symbioticumsą w stanie wejść do rośliny poprzez otwarte aparaty szparkowe, stąd zabieg powinien być wykonany w momencie ich otwarcia lub tuż przed, stąd szczególnie polecam wykonywanie zabiegów nad ranem lub w nocy. Warto, żebyście pamiętali, że te bakterie są endofitami symbiotycznymi, które żyją wewnątrz roślin i są akceptowalne przez ich system immunologiczny;
  • ilość azotu związanego przez M.symbioticum zależy od tempa namnażania i kolonizacji bakterii w roślinie, stąd trzeba zadbać o optymalny termin aplikacji. Bakterie żywią się metanolem, który jest produktem ubocznym rozkładu pektyn ścian komórkowych. Rośliny wydzielają najwięcej metanolu w momencie intensywnego wzrostu i jest to najlepszy termin na aplikację;
  • minimalna temperatura do aplikacji powinna wynosić 10°C, optymalna to 15-25°C. Unikajcie szczególnie przymrozków i innych stresów, które powodują że roślina nie rośnie (i nie produkuje metanolu). Nie łączcie aplikacji z nawozami zawierającymi wysokie stężenia siarki, miedzi i cynku, które mają działanie bakteriobójcze. 

    Więcej informacji o M.symbioticum znajdziecie w naszym videopodcaście!

Spełniając te trzy ważne założenia, możecie się spodziewać w warunkach Polski co najmniej 30 kg azotu, który bakterie M.symbioticum dostępne w produktach Utrisha N lub BlueN wprowadzą do rośliny w ramach symbiozy, wykorzystując enzym nitrogenazy jako most między pobraniem azotu atmosferycznego, a udostępnieniem go roślinie w formie azotu amonowego. 

Rzepak rozpoczyna fazę intensywnego wzrostu wraz z rozpoczęciem strzelania w pęd, a kończy w momencie wykształcenia łuszczyn. Nawet w fazie kwitnienia obserwujemy dynamiczny wzrost rzepaku, związany z rozwojem rozgałęzień bocznych. Dlatego też pamiętając o warunkach, które powinny panować w trakcie oraz po aplikacji tych bakterii, najlepszym momentem do zastosowania UtrishaN/BlueN jest okres od fazy zielonego pąka do końca kwitnienia. Decyzję o aplikacji podejmijcie po analizie prognozy pogody. Spadki temperatur poniżej 10°C nie będą groźne dla samych bakterii, jeżeli te wnikną już do rośliny. Spowolnią jednak ich tempo namnażania, stąd postarajcie się o wykonanie zabiegu w optymalnych warunkach. Unikajcie wykonania zabiegu, jeżeli wystąpiły przymrozki kilka dni przed zabiegiem oraz jeżeli prognozowane jest ich wystąpienie do kilku dni po zabiegu. 

Stosując M.symbioticum poprzez symbiozę z bakteriami rzepak uzyska azot, który jest szalenie istotny w procesie wypełniania nasion w łuszczynach. Co więcej, często w tym momencie możliwości pobierania azotu z gleby są mocno ograniczone przez niedostatek wody w glebie czy redukcję systemu korzeniowego. Dostępność azotu w fazie formowania nasion w łuszczynach sprzyja powstaniu większej masy tysiąca nasion (MTN), a to przekłada się bezpośrednio na wyższe plonowanie. 

Paweł Talbierz, specjalista ds. ochrony upraw Corteva Agriscience Poland

Zdjęcia: Katarzyna Szulc

Tagi:
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.