Jak stosować BlueN/UtrishaN w uprawie kukurydzy?

20 Czerwca 2024

Jak stosować BlueN/UtrishaN w uprawie kukurydzy?

Kukurydza jest rośliną, która potrzebuje około 25 kg azotu na wyprodukowanie 1 t ziarna i odpowiedniej ilości słomy. Łatwo więc policzyć, że dla plonów, które często zbieramy na polskich polach wraz ze zbiorem kukurydzy wynoszone jest grubo ponad 300 kg tego ważnego makroelementu. Czy bakterie endofityczne mogą zwiększyć efektywność plonowania kukurydzy przez dostarczenie dodatkowej ilości azotu?

Analizując pobieranie azotu przez kukurydzę dostrzegamy ważny element, wpływający na efektywność zarządzania nawożeniem tej uprawy. Największe pobieranie azotu rozpoczyna się od fazy 7-8 liści, kiedy to rośliny kukurydzy rozpoczynają dynamiczny wzrost (intensyfikując cykl fotosyntezy C4 w wyniku wysokich temperatur i wilgotności powietrza). Okres ten przypada z reguły od 45 do 60 dni po siewie kukurydzy, wymaga więc zastosowania nawozu azotowego w odpowiedniej formie, ograniczającej jego straty. To właśnie z tego powodu coraz częściej w uprawie kukurydzy stosuje się inhibitory nitryfikacji (zwane też stabilizatorami azotu), których rolą jest stabilizacja formy amonowej i zahamowanie jej przejścia w formę azotanową, która może ulegać stratom (wymywanie w głąb profilu glebowego lub ulatnianie w formie podtlenku azotu). W tym celu rolnicy stosują produkty zawierające w swoim składzie nitrapiryne, tj N-Lock lub Instinct, które poprzez stabilizację azotu mogą zabezpieczyć nawet do 20 proc. zastosowanej dawki nawozu. Nowym sposobem na dostarczenie azotu roślinom kukurydzy jest zastosowanie bakterii endofitycznych Methylobacterium symbioticum,które żyjąc w symbiozie z roślinami kukurydzy dostarczają im co najmniej 30 kg azotu.

Czytaj: Jak pomóc roślinie pobrać azot prosto z powietrza

Z artykułu dowiecie się, jak stosować bakterie M.symbioticum dostępne w Polsce w produktach UtrishaN oraz BlueN w uprawie kukurydzy. 

Stosując produkty UtrishaN lub BlueN musicie pamiętać o trzech ważnych aspektach, związanych z pracą tych bakterii:

  • M.symbioticumsą w stanie wejść do rośliny poprzez otwarte aparaty szparkowe, stąd zabieg powinien być wykonany w momencie ich otwarcia lub tuż przed. Dlatego szczególnie w uprawie kukurydzy polecam wykonywanie zabiegów nad ranem lub w nocy. Warto, żebyście pamiętali, że bakterie muszą trafić na liście kukurydzy, stąd wskazane są zabiegi w jej bardziej zaawansowanej fazie rozwojowej (powyżej 5 liści);
  • ilość azotu związanego przez M.symbioticum zależy od tempa namnażania i kolonizacji bakterii w roślinie, stąd trzeba zadbać o optymalny termin ich zastosowania. Bakterie żywią się metanolem, który jest produktem ubocznym rozkładu pektyn ścian komórkowych. Kukurydza, podobnie jak inne rośliny, wydziela najwięcej metanolu w momencie intensywnego wzrostu, który dla tej rośliny rozpoczyna się wraz z fazą 6-7 liści i występowaniem wyższych temperatur oraz odpowiedniej wilgotności powietrza;
  • minimalna temperatura do zastosowania ww. bakterii powinna wynosić 10°C, optymalna to 15-25°C. Unikajcie szczególnie przymrozków, suszy i innych stresów, które powodują że roślina nie rośnie (i nie produkuje metanolu).

Zachęcamy do obejrzenia videopodcastu na kanale YT. Paweł Talbierz rozmawia z Marcinem Dzikowskim, odpowiedzialnym w Corteva Agriscience za rozwój produktów z grupy „Biologicals”. Jeżeli macie pytania nt stosowania i działania Methylobacterium symbioticum,piszcie je w komentarzu pod filmem. 

Spełniając te trzy ważne założenia, możecie się spodziewać w warunkach Polski co najmniej 30 kg azotu, który bakterie M.symbioticumdostępne w produktach UtrishaN lub BlueN wprowadzą do rośliny w ramach symbiozy, wykorzystując enzym nitrogenazy jako most między pobraniem azotu atmosferycznego, a udostępnieniem go roślinie w formie azotu amonowego. Wyniki doświadczeń przeprowadzonych w kukurydzy są na tyle optymistyczne, że przy sprzyjających warunkach pogodowych można się spodziewać wyższych wartości azotu wprowadzonych przez bakterie. Jest to ściśle związane z tempem namnażania bakterii w korzystniejszych warunkach pogodowych oraz długością wegetacji kukurydzy. 

Kiedy stosować w kukurydzy?

Termin zastosowania produktów UtrishaN/BlueN zależy od fazy rozwojowej kukurydzy oraz warunków pogodowych tj. temperatura oraz wilgotność powietrza. Zgodnie z etykietą zabieg można rozpocząć wraz z osiągnięciem fazy 4. liści kukurydzy. Zdecydowanie bardziej korzystne jest zastosowanie tych bakterii, gdy kukurydza wytworzy więcej liści, co wpłynie na powierzchnie wchłaniania M.symbioticum.Bakterie zasiedlają nadziemne części roślin, działając tylko w warunkach, gdy trafią na liść. Stąd też w praktyce najkorzystniejsze są zabiegi w fazie 6-8 liści kukurydzy. Pamiętajcie, że proces namnażania i kolonizacji bakterii w roślinie będzie najkorzystniejszy przy intensywnym wzroście kukurydzy, ponieważ bakterie wykorzystują metanol, który roślina wydziela jako produkt uboczny podczas wzrostu. Nie wykonujcie zabiegu w fazie stresu rośliny, przymrozków, niskich temperatur, czy też suszy. 

Bieżące działanie bakterii zawartych w produktach UtrishaN/BlueN można zbadać za pomocą N-testera lub scanningu wskaźnika teledetekcji NDVI. Takie badanie powinno być wykonane nie wcześniej niż 4 tygodnie od zastosowania produktu. 

Na skróty. Jak stosować UtrishaN/BlueN w kukurydzy?

  • dawka 333 g/ha;
  • od fazy 4 do fazy 8 liści kukurydzy;
  • zabieg najlepiej nad ranem lub w nocy;
  • temperatura podczas zabiegu min 10°C;
  • !unikać stresu (przymrozki, susza);
  • !nie łączyć z produktami bakteriobójczymi;
  • sprawdzić możliwość mieszania ze środkami ochrony roślin na stronie www.corteva.pl

Tekst: Paweł Talbierz, specjalista ds. ochrony upraw w Corteva Agriscience Poland

Zdjęcia: Katarzyna Szulc

Tagi:
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.