Azot z powietrza jesienią w rzepaku?
Spośród wszystkich ozimin, największe zapotrzebowanie na azot wykazuje rzepak ozimy. W zależności od terminu siewu i przebiegu pogody, może on pobrać od 80 do 150 kg azotu na hektar od momentu wysiewu do końca zimy. Wczesne zaopatrzenie roślin w ten plonotwórczy składnik jest kluczem do osiągnięcia wysokich plonów podczas żniw.
W ostatniej dekadzie zaszło sporo zmian w dziedzinie nawożenia roślin, jednak nadal panuje przekonanie, że jesienią z azotem nie powinniśmy przesadzać. Jest to oczywiście prawda, aczkolwiek rośliny muszą mieć stały dostęp do tego składnika, inaczej nie zmagazynują substancji zapasowych przed zimą. To właśnie z nich będą czerpały składniki podczas startu wegetacji wczesną wiosną. Obecnie na pewno zastanawiacie się, w jaki sposób zapewnić roślinom stały dostęp do azotu, gdzie z jednej strony ograniczeniem są terminy i regulacje dyrektywy azotanowej a z drugiej rekordowo wysokie ceny nawozów mineralnych. Alternatywą dla drogiego nawożenia mineralnego i ograniczeń, jakie stawia wszystkim Unia Europejska jest stosowanie bakterii, które są zdolne do wiązania azotu atmosferycznego i dostarczania go roślinom w formie amonowej.
Methylobacterium symbioticum, bo o nich mowa, to przełom w dziedzinie nawożenia roślin. Przeczytaj więcej o samej bakterii i jej działaniu.
W tym artykule dowiecie się, jak stosować i dlaczego warto stosować bakterie M.symbioticumdostępne w Polsce w produktach Utrisha N oraz Blue N w uprawie rzepaku ozimego jesienią.
Pięć warunków do wykonania poprawnego zabiegu
- Termin stosowania: minimum 4 w pełni wykształcone liście właściwe rzepaku ozimego (BBCH 14).
- Temperatura powietrza: minimum 10oC.
- Temperatura cieczy roboczej: minimum 5oC.
- pH cieczy opryskowej: 5-8 pH.
- Upewnienie się u przedstawiciela firmy Corteva, czy można wymieszać M. symbioticumz konkretnym środkiem ochrony roślin
Spełniając powyższe warunki, możecie oczekiwać poniższych korzyści:
- Ciągłe dostarczanie azotu roślinom rzepaku w jesiennych warunkach, gdy nawożenie mineralne jest ograniczone lub niedozwolone (warunki beztlenowe, dyrektywa azotanowa).
- Odżywione rośliny nawet podczas długiej i łagodnej zimy (utajona wegatacja – brak głodu roślin).
- Szybszy start roślin na wiosnę (odżywione rośliny nie muszą się regenerować po zimie i spożywać substancji zapasowych).
- Natychmiastowa kolonizacja bakterii wiosną = dostarczanie azotu wraz z ruszeniem wegetacji.
Niewątpliwą zaletą stosowania M.symbioticumjest fakt, iż w uprawie rzepaku ozimego możemy ograniczyć stosowanie drogiego nawożenia mineralnego o min. 30 kg/ha. Bakterie są endofitami symbiotycznymi, które żyją wewnątrz roślin i są akceptowalne przez ich system immunologiczny. Żywią się metanolem, który jest produktem ubocznym rozkładu pektyn ścian komórkowych, więc mówiąc prościej, tak długo jak rzepak będzie wytwarzał zielone części roślin, tak długo bakterie będą wiązały azot atmosferyczny i dostarczały go rzepakowi w formie amonowej.
Wykorzystanie Blue N lub Utrisha N do jesiennego nawożenia rzepaku jest, oprócz poprawy zaopatrzenia w azot i uzyskania wysokich plonów, doskonałym sposobem na obniżeniekosztów nawożenia i poprawę opłacalności produkcji. Obecnie, w sytuacji drastycznego wzrostu cen nawozów azotowych, ma to fundamentalne znaczenie.
Tekst: Tomasz Kopiec, Corteva Agriscience Poland
Zdjęcia: Katarzyna Szulc