Branżowy raport rynkowy - LISTOPAD

1 Grudnia 2021

RAPORT RYNKOWY - ZBOŻA I OLEISTE POLSKA - UE - ŚWIAT | LISTOPAD 2021

POLSKA WIADOMOŚCI RYNKOWE

PRZERÓB RZEPAKU W KRAJU W PIERWSZYCH TRZECH MIESIĄCACH BIEŻĄCEGO SEZONU 2021/22 JEDYNIE NIEZNACZNIE MNIEJSZY NIŻ W TYM SAMYM OKRESIE POPRZEDNIEGO SEZON.

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie w pierwszych trzech miesiącach bieżącego sezonu 2021/22 (lipiec-wrzesień) przerobiły łącznie 747 tys. ton rzepaku. Tym samym zanotowano jedynie nieznaczny spadek przerobu nasion w stosunku do tego samego okresu poprzedniego sezonu (o 32 tys. ton), dzięki czemu tegoroczny wynik za okres styczeń – wrzesień br. nadal pozostaje wyższy (2338 tys. ton vs. 2303 tys. ton) niż ten zanotowany w ciągu pierwszych 9 miesięcy ubiegłego roku, przypomnijmy rekordowego pod tym względem. Dzięki stabilnemu przerobowi surowca, Polska pozostaje wśród europejskich liderów w produkcji poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, która jest kluczowym lokalnym źródłem białka paszowego. Produkcja śruty przez Członków PSPO w okresie lipiec-wrzesień br. wyniosła 404 tys. ton, a od początku roku wyprodukowali oni jej już ok. 1,3 mln ton. 

EKSPORT ZBÓŻ OGÓŁEM Z KRAJU W PIERWSZYCH 3 MIESIĄCACH BIEŻĄCEGO SEZONU 2021/22 (LIPIEC-WRZESIEŃ) O 4% WIĘKSZY OD WIELKOŚCI EKSPORTU W TYM SAMYM OKRESIE POPRZEDNIEGO SEZONU

W pierwszych 3 miesiącach bieżącego sezonu 2021/22 (lipiec-wrzesień), eksport zbóż z kraju wyniósł ponad 1837 tys. ton wobec 1773 tys. ton wyeksportowanych w tym samym okresie poprzedniego sezonu. Z tej wielkości, eksport pszenicy wyniósł ponad 785 tys. ton, żyta – 260 tys. ton, pszenżyta – 232 tys. ton, kukurydzy – 299 tys. ton, owsa – 57 tys. ton, a jęczmienia – 204 tys. ton. Z kolei, w pierwszych 3 miesiącach bieżącego sezonu 2021/22 (lipiec-wrzesień) eksport rzepaku z kraju wyniósł ponad 166 tys. ton wobec 220 tys. ton wyeksportowanych w tym samym okresie poprzedniego sezonu.

Z kolei, według wstępnych danych w pierwszych w 3 miesiącach bieżącego sezonu 2021/22 (lipiec-wrzesień) import zbóż ogółem wyniósł ponad 210 tys. ton wobec 325 tys. ton sprowadzonych do kraju w tym samym okresie poprzedniego sezonu. Z tej wielkości, import pszenicy wyniósł ponad 150 tys. ton, jęczmienia – 23 tys. ton, kukurydzy – 15 tys. ton, a żyta – 19 tys. ton. Z kolei, w pierwszych 3 miesiącach bieżącego sezonu 2021/22import rzepaku do kraju wyniósł ponad 161 tys. ton wobec 139 tys. ton sprowadzonych do kraju w tym samym okresie poprzedniego sezonu.

Tab. 1 - Eksport i import zbóż i oleistych z/do Polski w pierwszych 3 miesiącach bieżącego sezonu 2021/22 (lipiec-wrzesień) kształtował się następująco (tys. ton).

 

RYNKOWE CENY ZBÓŻ

SYTUACJA RYNKOWA:

Zbiory kukurydzy są już na ukończeniu. Szacujemy, iż w skali kraju do zebrania zostało około 10% areału. Na zachodzie kraju, zbiory są praktycznie zakończone, w centrum zaawansowanie przewyższa 90%, a na wschodzie i południowym wschodzie kraju - ponad 80%. 

Rynkowa podaż pozostałych zbóż pozostaje wyraźnie uszczuplona. Handel dodatkowo utrudnia ciągle mała dostępność transportu samochodowego. Jeżeli do tego dodamy notowany wzrost zapotrzebowania na ziarno ze strony młynów i wytwórni pasz z szybką realizacją (które chcą zwiększyć stany magazynowe przed końcem roku), ceny ziarna na rynku krajowym zwyżkują.

Jak dotychczas, bardzo wysokie ceny rzepaku na MATIFie oraz uszczuplona podażą nasion stanowiły silne wsparcie cen rzepaku na rynku krajowym. W końcu miesiąca, w zależności od lokalizacji, ceny skupu rzepaku oferowane przez zakłady tłuszczowe kształtowały się w przedziale 3250-3320 PLN/t z dostawą w listopadzie/grudniu br. Zgodnie z przewidywaniami, zakłady tłuszczowe pokrywają potrzeby surowcowe także poprzez import nasion. Tylko w pierwszych 3 miesiącach bieżącego sezonu 2021/22 (VII-IX), import rzepaku do kraju wyniósł ponad 161 tys. ton, głównie z Ukrainy (54 tys. ton), Rumunii (38 tys. ton), Czech (20 tys. ton), Niemiec (19 tys. ton), Słowacji (11 tys. ton) i Węgier (11 tys. ton).

W końcu listopada br., ceny ziarna na rynku krajowym oferowane przez przetwórców i firmy handlowe z dostawą kształtowały się następująco:

- pszenica konsumpcyjna - 1300-1400 PLN/t,

- pszenica paszowa - 1300-1380 PLN/t,

- żyto konsumpcyjne - 1000-1120

-...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.