Branżowy raport rynkowy - GRUDZIEŃ

3 Stycznia 2022

RAPORT RYNKOWY - ZBOŻA I OLEISTE POLSKA - UE - ŚWIAT | GRUDZIEŃ 2021

POLSKA WIADOMOŚCI RYNKOWE

GUS: ZBIORY ZBÓŻ OGÓŁEM W 2021 ROKU O 3% MNIEJSZE, A RZEPAKU O 2% WIĘKSZE NIŻ W 2020 ROKU

W końcu grudnia GUS podał trzeci (wynikowy) szacunek produkcji głównych upraw rolnych w 2021 roku oraz oceny areału zasiewów ozimin pod zbiory w 2022 roku.

ZBIORY 2021

Rezultaty wynikowego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 roku przedstawiają się następująco:

- zbiory zbóż ogółem ocenia się na 34,6 mln t, tj. o około 3% mniej od zbiorów ubiegłorocznych;

- produkcję zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na 27,0 mln t, tj. o około 6% mniej od uzyskanej w 2020 r.;

- zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na ok. 3,2 mln t, tj. o około 2% więcej od zbiorów ubiegłorocznych;

- zbiory ziemniaków szacuje się na ok. 7,1 mln t, tj. o około 10% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym;

- zbiory buraków cukrowych ocenia się na ok. 15,5 mln t, tj. o około 4% więcej od produkcji uzyskanej w 2020 r.;

Ocenia się, że powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno wzrosła w porównaniu z ubiegłoroczną o około 6% i wyniosła niespełna 1,0 mln ha. Szacuje się, że plony kukurydzy na ziarno wyniosły 74,7 dt/ha i były większe od ubiegłorocznych o ok. 2,6 dt/ha, tj. o 4%. Zbiory kukurydzy na ziarno oszacowano na 7,5 mln t, tj. o 9% więcej od zbiorów ubiegłorocznych. Szacuje się, że powierzchnia kukurydzy uprawianej na zielonkę była większa od ubiegłorocznej o ok. 3% i wyniosła około 0,7 mln ha. Zbiory kukurydzy na zielonkę ocenia się na ok. 33,5 mln t, tj. o 8% więcej od uzyskanych w 2020 r.

SIEWY OZIMIN POD ZBIORY 2022 ROKU

Z oceny przeprowadzonej w listopadzie przez rzeczoznawców terenowych GUS wynika, że zbóż ozimych pod zbiory w 2022 roku zasiano ok. 4,6 mln ha, tj. nieco więcej niż w roku ubiegłym, z tego:

- pszenicy ozimej zasiano ponad 2,1 mln ha,

- żyta ponad 0,8 mln ha,

- pszenżyta ozimego ok. 1,2 mln ha, 

- jęczmienia ozimego ok. 0,3 mln ha, 

- mieszanek zbożowych ozimych ok. 0,1 mln ha. 

Powierzchnię obsianą rzepakiem i rzepikiem ozimym szacuje się na około 1,0 mln ha wobec 0,97 mln ha obsianych pod zbiory w 2021 roku.

W optymalnym terminie agrotechnicznym w kraju zasiano oziminy na ok. 84% powierzchni przeznaczonej pod uprawę zbóż ozimych, natomiast pozostałą powierzchnię zasiano nawet z 1-3 tygodniowym opóźnieniem. 

 

Szacunki GUS zbiorów poszczególnych zbóż i rzepaku w 2021 roku na tle zbiorów w latach poprzednich przedstawiają się następująco (mln ton): 

RYNKOWE CENY ZBÓŻ

SYTUACJA RYNKOWA:

W związku z okresem świątecznym, handel ziarnem spowolnił. Wynikło to głównie z ograniczonej podaży ziarna gdyż wielu rolników posiadających bardzo duże zapasy nie przejawia chęci sprzedaży ziarna przed końcem roku.

Zapotrzebowanie na ziarno ze strony przetwórców osłabło. Większość wytwórni pasz i młynów wydaje się być pokryta na styczeń i część lutego 2022. Niektórzy przetwórcy zdecydowali nawet o wstrzymaniu skupu do połowy stycznia. Przedmiotem obrotów są jednak niewielkie, samochodowe partie ziarna.

W końcu miesiąca, ceny ziarna na rynku krajowym oferowane przez przetwórców i firmy handlowe z dostawą kształtowały się następująco:

- pszenica konsumpcyjna - 1250-1340 PLN/t,

- pszenica paszowa - 1250-1300 PLN/t,

- żyto konsumpcyjne - 1050-1200

- żyto paszowe -1000-1050 PLN/t,

- pszenżyto - 1150-1200 PLN/t,

- jęczmień paszowy - 1000-1100 PLN/t,

- owies paszowy - 850-900 PLN/t,

- kukurydza - 1050-1100 PLN/t,

- rzepak - 3250-3370 PLN/t.

EKSPORT/IMPORT:

Jak dotychczas, eksport ziarna z kraju w bieżącym sezonie 2021/22 jest wolniejszy niż w sezonie poprzednim. Ceny polskiej pszenicy są obecnie mało konkurencyjne na rynku światowym, co przy bardzo wysokich kosztach frachtu morskiego z krajów bałtyckich ciąży na...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.