Wartościowa kiszonka z kukurydzy

28 Lutego 2022

Wartościowa kiszonka z kukurydzy 

Prace polowe ruszą niedługo pełną parą, a wraz z nimi siew kukurydzy. Proces tworzenia wartościowej kiszonki z kukurydzy rozpocznie się wcześnie, jeszcze przed siewem. 

Uzyskanie obfitych plonów zielonej masy przy zachowaniu wysokiej jakości zależy od wielu czynników. Dużą rolę odgrywa dobór stanowiska, nawożenia oraz dopasowanie do tych warunków odpowiedniej odmiany kukurydzy, co w gospodarstwie trzeba rozpatrywać indywidualnie. Nie ma bowiem gotowej odpowiedzi na to, która odmiana jest najlepsza, jednak inwestycja w materiał siewny z najwyższej półki zwróci się w ilości udojonego mleka. 

Ziarno flint czy dent

Dominuje przekonanie, że kukurydza typu flint najlepiej sprawdza się w żywieniu przeżuwaczy. Ziarniaki tych odmian zawierają skrobie by-pass, która jest trawiona w jelicie cienkim i bezpośrednio dostarcza zwierzęciu energii do produkcji mleka. Wadą flintów jest niższy potencjał plonowania oraz mniejsze rozmiary liści, co przekłada się na ilość uzyskanej zielonej masy. Ziarna typu dent od lat znakomicie sprawdzają się w Ameryce, gdzie osiągane są jedne z najwyższych wydajności mlecznych. Badacze próbują także na naszym kontynencie udowodnić ich wysoką wartość w żywieniu krów mlecznych. Ziarna dent charakteryzują się łatwiejszym dostępem do skrobi przez bakterie żwaczowe, a z racji tego, że są bardziej mączyste niż flint, nie opadają na dno żwacza, tylko swobodnie się unoszą w całym roztworze wypełniającym żwacz. Dzięki łatwiejszemu dostępowi bakterii do skrobi, są one lepiej wykorzystywane przez zwierzę, dają więcej energii, generują mniejsze straty, a ich niestrawione części są wydalane.

Analizy składników w kiszonce

Sporządzanie analiz pozwala poznać zawartość składników pokarmowych i na ich podstawie wyciągnąć wnioski, czy podejmowane dotychczas działania były odpowiednio ukierunkowane na uzyskanie doskonałej kiszonki. Badania powinno się wykonywać systematycznie, ponieważ każda partia kiszonki może się różnić od pozostałych, a czasem trzeba wprowadzić korekty żywieniowe, tak by zwierzęta maksymalnie wykorzystały zadaną paszę i swój potencjał w produkcji mleka. Takie analizy są niedrogie, często bezpłatne, jeśli korzysta się z usług doradców żywieniowych lub stado jest pod stałą oceną w federacji.

Najczęściej spotykanym sposobem badania wartości pokarmowej pasz jest metoda spektroskopii w bliskiej podczerwieni przy użyciu urządzeń NIRS. W wyniku tej analizy uzyskujemy szereg informacji o składzie kiszonki, a co za tym idzie o jej jakości (tabela).

 

Podstawowe parametry analizy wartości pokarmowej kiszonki

Parametr

Zalecana zawartość

Sucha masa32-35%
pH3,8-4,2
Popiół surowydo 8%
Białko ogólne7-9%
Skrobia30-38% (im więcej, tym lepiej)
Włókno surowedo 20%
NDF25-40%
ADFdo 22%
Kwas mlekowy7-10% w suchej masie 70-80% sumy kwasów
Kwas octowy2-3% w suchej masie10-20% sumy kwasów
Kwas masłowydo 0,3% w suchej masiedo 5% sumy kwasów
Adindo 10% 

 

Poprawa jakości kiszonki

Analiza parametrów pozwala ocenić, czy dobór odmiany, stanowiska, nawożenia oraz sposób prowadzenia uprawy były odpowiednie, m.in. po to, by w kolejnym sezonie wprowadzić ewentualne zmiany. Jeśli kukurydza na polu nie jest tak idealna, jak oczekiwano, kiszonka z niej może się nie udać. Wówczas należy rozważyć dodatek preparatów konserwujących, które w pewnym stopniu poprawią błędy w zbiorze i kiszeniu. Tworzą je specjalnie dobrane szczepy bakterii poprawiające przebieg fermentacji lub mieszaniny kwasów organicznych, których dodatek pozytywnie wpływa na zakiszany materiał i warunki fermentacyjne.

Tekst: Arkadiusz Trzciński

Zdjęcia: Katarzyna Szulc

Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.