Musimy odbudować markę polskiej wołowiny

13 Października 2019

Rozmowa z Grzegorzem Kopackim, hodowcą bydła mięsnego z Proboszewic w województwie łódzkim


 Czy hodowla bydła ras mięsnych to dobry interes ?

- W tej chwili to jeden z gorszych, szczególnie przy tych cenach , które obecnie funkcjonują. A wszystko to przez jeden program wyemitowany przez TVN, który został zrobiony na zamówienie i stanowił antyreklamę polskiej wołowiny. Do tego doszedł jeszcze projekt rozporządzenia ministra rolnictwa  ograniczający w sposób drastyczny fundusze przeznaczone w naszym kraju na rozwój hodowli.


Dlaczego zajął się Pan hodowlą opasów ?

- Struktura   mojego gospodarstwa to na mnie wymusiła. Duża ilość łąk w dorzeczu Warty, którą posiadam  była najważniejszym argumentem,  abym zajął się hodowla opasów. W tej chwili  mamy wspólnie żoną 30 hektarów łąk , z których pozyskujemy trawę oraz grunty rolne w klasie V i VI  gdzie uprawiamy rośliny przeznaczone na pasze. 


 Jakie liczne jest Pana stado i jakie rasy bydła w nim dominują ?

- Nasze stado liczy obecnie 250 sztuk Głównie są to zwierzęta rasy Limousine. Hodujemy też bydło rasy Charolaise oraz mieszańce.  Czasami trafia się nam  również bydło rasy mlecznej  holsztyńsko – fryzyjskiej, którego mięso w dobie kryzysu jest ze względu na niską cenę poszukiwane.


Jakie były początki Pana hodowli ?

- Historia zaczęła się od tego jak odziedziczyłem gospodarstwo po rodzicach , w którym zajmowali  się hodowlą zarówno opasów jak i krów mlecznych. Oprócz tego była również trzoda chlewna. Wtedy to stwierdziłem, a miało to miejsce 30 lat temu , że trzeba ukierunkować pracę w gospodarstwie na hodowle była mięsnego. Postanowiłem  rozbudować gospodarstwo o nowoczesne obory, które  pozwoliły w znacznym stopniu zmechanizować hodowlę.  Z roku na rok wzrastała też ilość zwierząt. Dziś mamy ich jak już wspomniałem 250 sztuk. Hodujemy bydło  bardzo dobrej jakości , które jest przez kupców  cenione. I gdybym miał możliwość rozbudowy to zwiększyłbym swoją hodowlę o kolejne sztuki.


Jaka  jest organizacja i prowadzenie stada ?

- Pasza podawana jest raz dziennie. Bydło jest hodowane na głębokiej ściółce. Gospodarstwo prowadzę wspólnie z żoną  i synami. Ponadto zatrudniam jeszcze jedną osobę do pomocy. Przy bydle trzeba pracować 24 godziny . Cały czas trzeba być w pogotowiu, bo często występują problemy ze zdrowiem zwierząt. Zdarzają się też awarię sprzętu do obsługi stada. Nie ma wolnych sobót i niedziel.


Czy są jakieś szczególne wymagania związane z hodowla bydła mięsnego ?

- Dzisiaj wymagania tworzy rynek zakupowy. Ja mam to zorganizowane w taki sposób, że kupujemy odsadki w wadze od 200 – 300 kilogramów i hodujemy to bydło do wagi 700 – 800 kilogramów najczęściej w klasie U lub E. Szkoda tylko, że negatywna kampania w mediach sprawiła , że obecnie w...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Jak przechować warzywa zimą bez strat?

Chcąc korzystać z warzyw świeżych w okresie zimy, należy zadbać o zabezpieczenie rezerw, które po zbiorze kierowane są do przechowywania.

8 Grudnia 2024

RSM zimą – prawidłowe przechowywanie

RSM w okresie zimy pod wpływem niskich temperatur będzie ulegał krystalizacji. Ponadto zbiorniki, w których przechowywany jest nawóz, narażone są na działanie korozji. Podpowiadamy, czy można ograniczyć te procesy.

7 Grudnia 2024

Konserwacja i przechowywanie maszyn rolniczych przed „snem zimowym”

Maszyny rolnicze po zakończeniu prac polowych powinny ponadto, być poddane przeglądowi technicznemu, w celu określenia ichstanu. Wskazane jest, aby taki przegląd przeprowadzić bezpośrednio po zakończeniu określonych prac daną maszyną, gdyż wtedy najlepiej pamiętamy, jakie zespoły robocze ostatnio nie funkcjonowały prawidłowo. Na pewno  nie powinien tych prac przeglądowych i konserwacyjnych pozostawiać do następnego sezonu. Najczęściej maszyny rolnicze stosowane w produkcji roślinnej, użytkowane są w ciągu roku przez krótki okres - kilku czy kilkunastu dni.

5 Grudnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.