Schorzenia wymienia – mastitis, należą do szczególnie generujących wysokie koszty w stadach krów mlecznych. Z tych względów ważnym elementem w produkcji mleka jest bezwzględne przestrzeganie higieny wymienia, doju, pomieszczeń, legowisk, wybiegów oraz sprzętu udojowego.
Pierwszą czynnością, jaką powinna wykonać obsługa przed przystąpieniem do doju, jest … mycie oraz dezynfekcja rąk. Następnym, równie ważnym postępowaniem jest oczyszczenie skóry wymienia, umycie jej, a następnie osuszenie, najlepiej papierowym ręcznikiem nasączonym stosowanym preparatem dezynfekcyjnym. Zalecane jest przeprowadzenie przedudojowego dippingu, czyli dezynfekcji strzyków w specjalnych preparatach dezynfekujących. Takie postępowanie, a następnie osuszenie strzyków przed założeniem kubków udojowych w ok. 50% zapobiega zakażeniom wymienia.
Przeprowadzenie doju mechanicznego również istotna rolę i wywiera wpływ na stan oraz kondycje strzyków. Należy przestrzegać standardów funkcjonowania maszyn udojowych przez zapewnienie względnie stabilnego podciśnienia rzędu 37-41 kPa podczas największego przepływu mleka. Trzeba zapobiegać pustodojom – czyli sytuacji, kiedy to ćwiartka wymienia została już...