Eksperci z programu „Krowie na Zdrowie” sprawdzą, czy Idealna Bela istnieje

5 Czerwca 2021

Eksperci z programu Krowie na Zdrowie sprawdzą, czy Idealna Bela istnieje.

Czy istnieje przepis na stworzenie optymalnej beli z lucerny i traw, a jeśli tak – jakie są jej parametry? To główne pytanie, które w projekcie Idealna Bela stawiają specjaliści z firm Barenbrug, CLAAS, Corteva i De Heus.

Eksperci Krowie na Zdrowie we współpracy z Gospodarstwem Majątek Ziemski Stary Jaworów SA zainaugurowali w minionym miesiącu prawdopodobnie pierwszy w Polsce projekt, którego celem jest znalezienie przepisu na idealną belę. 

Projekt przeprowadzono na użytkach zielonych, należących do Gospodarstwa Majątek Ziemski Stary Jaworów SA w Milikowicach (woj. dolnośląskie). Zmiennymi, które mają wyłonić belę idealną oraz którymi operowano podczas przygotowywania balotów, były między innymi:

- Parametry prasy zwijającej – liczba noży, ciśnienie prasowania, liczba owinięć balotu, materiał do owijania (siatka, folia), poziom napięcia folii na owijarce.

- Rodzaj zbieranego materiału – lucerna, mieszanki traw pastewnych. Termin i faza pokosu.

- Zakiszanie – rodzaj i przeznaczenie środka do zakiszania zielonek. Jakość balotu z zakiszonego materiału w porównaniu z balotem wykonanym bez zakiszania. 

- Skarmianie – wartość pokarmowa dla bydła. Ocena przygotowanego materiału z punktu widzenia profesjonalistów ds. żywienia zwierząt.

Zbiór sianokiszonki wykonano prasą stałokomorową z owijarką CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP. Zbierany materiał stanowiła lucerna odmiany Yellow Jacket od Barenbrug oraz mieszanki traw pastewnych. Do zakiszania zielonek użyto dwóch Inokulantów Pioneer®, 11 G22 oraz 11 GFT. Przygotowanym w ten sposób balotom przyporządkowano różne kolory, odpowiednio dla każdej z czterech grup bel, które zostaną poddane badaniom laboratoryjnym. Podczas prac na użytkach zielonych ekspertom towarzyszyła ekipa filmowa, dokumentująca przebieg projektu. 

Owijanie balotów prasą CLAAS ROLLANT 455. Fot. M. Kulawik

Zebrany materiał po 12 tygodniach zostanie poddany badaniom laboratoryjnym, których celem będzie analiza jakości przygotowanych kiszonek. Laboranci wskażą także, które z przyjętych w projekcie zmiennych miały największy wpływ na końcowy wynik oceny jakości balotów. Rezultaty zostaną skonsultowane ze środowiskiem uniwersyteckim. 

Jak zdefiniować Idealną Belę? Odpowiedź na to pytanie uzyskamy już niebawem. Zachęcamy do śledzenia strony www.krowienazdrowie.pl oraz profili Krowie na Zdrowie w mediach społecznościowych, by uzyskać więcej informacji o projekcie Idealna Bela i jego wynikach.

Najnowsze artykuły

Inwigilacja w oborze

Inteligentne sensory, systemy informatyczne, Internet Rzeczy, technologie chmurowe i inne cyfrowe rozwiązania zdobywają coraz szerszą popularność w branży przemysłowej, trafiają też do rolnictwa. Cyfrowe technologie z powodzeniem mogą być wykorzystane w chowie bydła.

28 Października 2024

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.